Nyheter

KONTRAKTKAMP: På Rena var det om å gjøre for sørkoreanske K2 Black Panther og tyske Leopard 2A7 å imponere. Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum

Stridsvognkamp på Rena

RENA (Forsvarets forum): På Rena kjemper sørkoreanske og tyske stridsvogner om milliardkontrakten med Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På et øvingsfelt på Rena kjører moderne stridsvogner på snødekt terreng. Foran et viktig publikum, bestående av forsvarsministeren, hærsjefen og andre forsvarstopper, testes det om de utenlandske metallkonstruksjonene har det som kreves for norske vinterforhold.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Torsdag besøkte sørkoreanske og tyske leverandører av stridsvogner Forsvaret. Ifølge planen skal nemlig Norge anskaffe nye stridsvogner for over 19 milliarder kroner.

Milliardkontrakt

I løpet av 2022 må Norge bestemme seg for hvilken av de to stridsvognene de skal anskaffe, forklarer brigader Øyvind Kvalvik, sjef Landkapasiteter i Forsvarsmateriell (FMA).

– I dag har vi selskapene presentert sine moderne stridsvogner for oss. Hensikten med testene er å se på hvordan grunnmodellen deres klarer å operere etter norske krav, sier han til Forsvarets forum.

Les mer: Dette er forslaget til nye fysiske tester i Forsvaret

Den tyske stridsvognen er modellen Leopard 2A7, laget av Krauss-Maffei Wegmann. Sørkoreanerne sin variant er K2 Black Panther, laget av Hyundai Rotem.

PRESENTASJONER: Aktørene fikk presentere sine stridsvogner for blant annet Forsvarsminister Odd-Roger Enoksen. Her av koreanske Hyundai Rotem.

I løpet av 2022 skal de jobbe med å finne justeringer på stridsvognene, forhandle, og til slutt avtale hvem de skal inngå en kontrakt med ved slutten av året. Om alt går etter planen får Norge utlevert sine første stridsvogner i starten av 2025.

– Hvor mange stridsvogner har dere tenkt å anskaffe?

– Kostnadsrammen for prosjektet er på over 19 milliarder kroner. Hvor mange stridsvogner det tilsvarer, får vi se på.

KOREANSK: K2 Black Panther fra den Sør-Koreanske leverandøren Hyundai Rotem
TYSK: Leopard 2A7 fra den tyske leverandøren Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

– Viktig kapasitet

Den siste tiden har det gått en debatt om nødvendigheten av stridsvogner i et moderne Forsvar. Hærsjef Lars Lervik, som var til stede for å inspisere de nye vognene, er klar på hva han mener.

– Stridsvogner er en veldig viktig del av et moderne Forsvar, på lik linje med ubåter, jagerfly og artilleri, sier han.

Stridsvognene som Forsvaret bruker i dag, er over 40 år gamle, forklarer Lervik. Og mener at det er på tide å modernisere.

– Vi har behov for å ta det steget å oppgradere til en moderne stridsvogn, som er digitalisert, og som har mye bedre ildkraft og beskyttelse.

Han ville derimot ikke røpe hvilken av stridsvognene han likte best.

– Jeg vil ha en ny og moderne stridsvogn, så fort som mulig, svarer hærsjefen, med et smil.

Les mer: Nye kontingenter fra Norge til Irak og Litauen

KJØRETUR: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen fikk en luftig tur med hver av vognene i øvingsfeltet på Rena.
Powered by Labrador CMS