Nyheter

SPIONUTVEKSLINGEN: Sjef i PST Beate Gangås sier løsningen på saken er det nærmeste man kommer en innrømmelse fra Russlands side om at Mikusjin er russisk borger og etterretningsoffiser på jobb i Norge

– Norge er et prioritert land for Russlands etterretningsvirksomhet

PST-sjefen sier til NTB at fangeutvekslingssaken viser at russiske etterretningstjenester er aktive i Norge, og at Norge er et prioritert land for Russlands etterretningsvirksomhet.

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Statsminister Jonas Gahr Støre bekreftet torsdag ettermiddag at Mikhail Mikusjin som ble arrestert og siktet for spionasje i Tromsø i oktober 2022, var en del av den store fangeutvekslingen mellom Russland og flere vestlige land.

I alt blir 16 menneskerettsaktivister og journalister utvekslet mot åtte russere. Sjef Beate Gangås i Politiets sikkerhetstjeneste sier løsningen er det nærmeste vi vil komme en innrømmelse fra Russland i de norske spionsaken.

– Løsningen på saken er det nærmeste man kommer en innrømmelse fra Russlands side om at Mikusjin er russisk borger og etterretningsoffiser på jobb i Norge, noe PST også mener at vi har avdekket gjennom vår etterforskning, sier hun i en uttalelse til NTB.

Hun sier videre at PST som sikkerhetstjeneste er tilfreds med denne løsningen, som er et resultat av det nære og gode internasjonale sikkerhets- og etterretningssamarbeidet.

– Dette samarbeidet er avgjørende for at vi får tilgang til informasjon om trusler mot Norge, slik at de kan avverges. Saken viser også viktigheten og verdien av PSTs arbeid med å forebygge, motvirke og etterforske russisk etterretning i Norge. Det er viktig for vår nasjonale sikkerhet.

Gangås sier at PST ikke kan kommentere spørsmål knyttet til planlegging og gjennomføring av utvekslingen.

Powered by Labrador CMS