Nyheter

TILTAK: Eiendommer i nærheten av forsvarsanlegg kan bli vanskeligere å kjøpe om man ikke er norsk statsborger. Her fra Bardufoss.

Regjeringen vurderer å tvangskjøpe eiendommer for å stoppe spionasje

NRK melder at det kan det komme tiltak som skal verne bedre om Forsvaret mot spionasje.

Publisert

Til NRK sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet John-Erik Vika (Sp) at regjeringen vurderer flere tiltak rundt kjøp av eiendommer i nærhet til forsvarsanlegg.

– Dersom Forsvaret mottar informasjon om bruk av en eiendom til sikkerhetstruende virksomhet mot Forsvarets anlegg, og Forsvaret ikke kan beskytte seg mot slik virksomhet, kan det medføre tiltak fra myndighetenes side, slik som ekspropriasjon, sier han til rikskringkasteren. 

De skriver at det allerede til høsten vil komme en utredning som skal vurdere tiltak for å innskrenke muligheten for at eiendommer og selskaper blir brukt til spionasje. 

I Finland er forhåndsgodkjenning innført for utlendinger som kjøpe eiendom i landet, og skal allerede ha stanset russiske oppkjøp nær militære baser. 

Den finske modellen er noe Norge nå vurderer, ifølge Vika. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS