Nyheter

KRAV: Forsvarsdepartementet fremmer et nytt forslag om bruk av spesialisterklæringer i kompensasjons- og erstatningssaker. Her ser vi norske soldater i Irak.
KRAV: Forsvarsdepartementet fremmer et nytt forslag om bruk av spesialisterklæringer i kompensasjons- og erstatningssaker. Her ser vi norske soldater i Irak.

Veteranforbund fornøyd med nye regler for bruk av spesialisterklæringer

Flere kan få innvilget kompensasjon og erstatning, anslår Forsvarsdepartementet. Styrker troverdigheten til saksbehandlingen, mener Øystein Wemberg i SIOPS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka ble forslag til endringer for bruk av spesialisterklæringer i kompensasjons- og erstatningssaker, sendt på høring.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I høringsnotatet fra regjeringen foreslås det å lovfeste retten til innhenting av tilleggserklæring og eventuelt en ny spesialisterklæring.

Det vil være i tilfeller der veteraner nektes kompensasjon for psykiske skader etter internasjonale operasjoner – til tross for at helsespesialister (psykiater eller psykolog, journ. anm.) konkluderer at tjenesten er årsak for skade.

Millioner mer utbetalt

Ifølge høringsnotatet er det usikkert hvordan forslaget vil slå ut økonomisk. Det er antatt at det vil ha «liten innvirkning på antall innvilgelser», heter det i notatet fra regjeringen.

Les også: Færre får kompensasjon for psykisk skade: – Bruk og kast av soldatliv

Likevel er det tatt høyde for det at kan medføre at fem ekstra veteraner per år kan få gjennomslag i sitt krav, noe som vil medføre en ekstra utbetaling på rundt 32,5 millioner kroner, ifølge regjeringen.

– Viktig med en sikringsregel

Generalsekretær i Veteranforbundet SIOPS, Øystein Wemberg, er fornøyd med forslagene fra regjeringen. Ifølge Wemberg er det for tidlig å si hvordan en eventuell regelendring vil slå ut i antall saker som blir innvilget.

Øystein K. Wemberg er generalsekretær i Veteranforbundet SIOPS.
Øystein K. Wemberg er generalsekretær i Veteranforbundet SIOPS.

Les også: Rødt vil ha ny levekårsundersøkelse av veteraner

Han mener likevel det vil styrke rettsikkerheten til veteraner som søker om kompensasjon og erstatning for psykisk skade etter internasjonale operasjoner.

– Det er viktig med en sikringsregel som gjør at klagenemda eller Statens pensjonskasse ikke kan tilsidesette spesialisterklæringer uten først å innhente en ny spesialisterklæring fra spesialisten hvis de er uenig, og å innhente en ny og uavhengig spesialist hvis de fortsatt ønsker å tilsidesette, sier Wemberg.

Har blitt lyttet til

Han viser til at forslaget er i tråd med anmodningsvedtaket fra Stortinget, innspillene til Veteranforbundet SIOPS overfor Forsvarsdepartementet og anbefalingene fra en arbeidsgruppe som gransket kompensasjons- og erstatningsordningene i Forsvaret.

– Vi er fornøyde med at FD nå har lyttet til innspillene og kravene som ni veteran- og tjenestemannsorganisasjoner har stått samlet bak, sier Wemberg.

Fristen for å avgi høringsuttalelse i til regjeringens forslag er 17. september.

Powered by Labrador CMS