GRENSE: Polske soldater setter opp piggtrådgjerde langs den polske grensen til den russiske eksklaven Kaliningrad den 2. november 2022.Foto: Michal Kosc, AP, NTB
Polen bygger gjerde mot russisk eksklave - frykter nye hybridangrep
Byggingen startet i november etter at Russland i åpnet for flere flyvninger fra Afrika og Midtøsten til Kaliningrad. Nå skal gjerdet forsterkes med et elektronisk overvåkningssystem.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Installeringen av det elektroniske gjerdet på den polsk-russiske grensen vil starte i mars, sier talsperson for den polske grensevakten, løytnant Anna Michalska, til Forsvarets forum.
Annonse
– Det vil være omtrent 200 kilometer langt, og bestå av et elektronisk overvåkningssystem, presiserer hun.
Overvåkningssystemet skal ytterligere forsterke et piggtrådgjerde som allerede er under konstruksjon langs grensen mellom Polen og den russiske eksklaven Kaliningrad, som grenser til Polen, Litauen og Østersjøen.
Frykt for hybridangrep
Byggingen av gjerdet ble først kunngjort i november i fjor. Den polske forsvarsministeren Mariusz Blaszczak uttalte da at grenseforsterkningen var grunnet en planlagt økning av flyvninger fra Midtøsten og Afrika til Kaliningrad.
Økningen av flyvninger, og innføring av «Open Skies», ble kunngjort av det russiske luftfartstilsynet i oktober. Grepet skal tiltrekke seg flyselskap fra den persiske gulfen og Asia, meldte det russiske nyhetsbyrået Interfax.
I Polen skapte nyheten bekymring for at en ny bølge av migranter og flyktninger skulle ramme den polsk-russiske grensen, slik landet opplevde på grensen til Belarus i 2021. Da reiste tusenvis av mennesker fra Midtøsten og Afrika via Minsk og Moskva med tilrettelagt pakketurer og turistvisum fra Belarus og Russland.
Strømmen av flyktninger og migranter i 2021 førte til voldelige sammenstøt på grensen, og et titalls personer døde i skogene mellom Polen og Belarus. Både Polen og EU kalte dette et angrep i hybridkrigføring fra Belarus.
Situasjonen ledet da til at polske myndigheter installerte et lignende grensegjerde. Den polske forsvarsministeren uttalte i november at de nå drar erfaring fra grensen til Belarus, hvor gjerdet «forhindret et hybridangrep fra Belarus, og betydelig bremset ned dette angrepet», ifølge nyhetsbyrået AP.
Da Forsvarets forum spør den polske grensevakten om begrunnelsen bak konstruksjonen, svarer hun tydelig: «Fordi naboen vår er Russland».
Hun presiserer at det i år bare har blitt oppdaget ett tilfelle av ulovlig passering mellom Kaliningrad og Polen, og at situasjonen på grensen er kontrollert og rolig. I fjor registrerte de kun elleve ulovlige passeringer.
En rapport fra ICMDP (International Centre for Migration Policy Development) spår også at Russland vil forsøke å benytte migrasjon fra Nord-Afrika og Midtøsten som våpen i 2023.
Forsøker å skape splid
Professor Njord Wegge, leder av forskningsgruppen «Security and Military Power in the Arctic» ved Forsvarets høgskole, er ikke overrasket over den polske bekymringen.
– Jeg tror nok Russland og Moskva prøver ut det meste for å skape splid i Vesten. At de er kreative på dette feltet, har de vist mange ganger før, sier Wegge, som forsker på sikkerhetspolitikk og militærmakt, inkludert spørsmål knyttet til «hybridkrig».
- Kjernen av det som kjennetegner «hybride operasjoner» er nettopp å finne sårbarheter hos andre og å utnytte disse til egne formål. Om man eksempelvis kan identifisere områder hvor det finnes spenninger fra før, og så spille videre på disse for å øke polariseringen i samfunnet, har en trusselaktør oppnådd mye.
Innvandring i Europa er et godt eksempel på dette, mener Wegge.
Professoren er ikke selv kjent med at Russland planlegger en flyktningstrøm via Kaliningrad som kan benyttes som et «hybrid angrep». Likevel mener han det høres plausibelt ut at en slik operasjon kunne vært planlagt.
– For Russland er det fordelaktig med opposisjon internt blant Nato-land. Det vil nok være i trå med strategisk tenkning i Moskva.
Likevel påpeker han at Russlands evne til konvensjonell krigføring er svekket av krigen i Ukraina, og at dette også kan påvirke muligheten for å iverksette sofistikerte hybride operasjoner ettersom kapasiteten kan være sprengt.
– Det å vinne på slagmarken er nok en prioritet som overskygger alt annet. Men man skal ikke se bort ifra at de har evne til å bruke nettverk og folk som allerede er etablert, sier professoren avslutningsvis.
Prislappen på grensegjerdet mellom Polen og Kaliningrad er foreløpig 79 millioner euro. Når det er ferdigstilt vil gjerdet være 2,5 meter høyt og 3 meter bredt, melder polske myndigheter. Det elektroniske overvåkningssystemet skal inkludere kameraer, bevegelsessensorer og seismiske sensorer.