Nyheter:

SKJERPER RUTINER: Skuddbeskyttende vester, som blant annet brukes i vakt- og sikringsoppdrag, får nå innskjerpede kontrollrutiner.
SKJERPER RUTINER: Skuddbeskyttende vester, som blant annet brukes i vakt- og sikringsoppdrag, får nå innskjerpede kontrollrutiner.

Forsvaret har avdekket rutinesvikt ved vedlikehold av vester

Nå skjerpes rutinene. Avdelingene skal bruke øvingsplater for å redusere forbruk av kostbart skarpt utstyr.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober skrev Forsvarets forum om at soldater som står i skarpt vakthold i perioder har hatt vester som ikke har vært sjekket for skader. Noen av disse vestene er blitt sendt med norsk personell i en internasjonal operasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Årsaken til at det er så viktig å sjekke skuddbeskyttende vester for skader, er at den keramiske platen inne i vesten, som skal beskytte vitale organer, kan miste sin beskyttelsesfunksjon hvis den får små eller store sprekker. Skiftes, byttes eller repareres ikke disse platene, kan det i ytterste konsekvens være dødelig.

Eller som forsvarssjef Eirik Kristoffersen formulerte det:

– Vesten er akkurat som en motorsykkelhjelm. Den må virke.

Forsvarssjefen sa at de måtte se nærmere på vedlikeholdsrutinene etter sakene i Forsvarets forum.

– Og det er bestandig sånn at når dere har funnet en svakhet i systemet, så er det grunn til å tro at den også gjelder andre steder.

Økt volum av vester til vedlikehold

Nå et halvt år etterpå har Forsvarets forum spurt pressetalsapparatet hans hvordan denne gjennomgangen ligger an.

– Sammen med Forsvarsmateriell (FMA) har Forsvaret gått gjennom de systemene og rutinene vi har i dag. Alt fra behov ute i avdelingene, leveranser og utlevering til våre soldater, til vedlikeholdsrutiner er fulgt opp og følges opp, skriver talsperson Thomas Gjesdal i en e-post til Forsvarets forum.

Han skriver at dette er et langsiktig arbeid. I tillegg til gjennomgangen av systemer og rutiner, har de etablert et forum med representanter fra ulike aktører i Forsvaret knyttet til anskaffelse og bruk av vestene.

Som en følge av at vedlikeholdsrutinene for vestene er kommunisert i organisasjonen, har volumet av vester inne til vedlikehold økt. I noen tilfeller har Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) avtalt omreisende kontroll med styrkesjefer.

– Hvilke funn er gjort så langt?

– For vester spesifikt har det blitt avdekket rutinesvikt på kontrollintervaller. Disse rutinene er skjerpet, skrives Gjesdal.

Øvingsplater og reservedeler

Han skriver at dagens rutiner for såkalt personlig bekledning og utrustning (PBU) ikke er gode nok. Selv om arbeidet er igangsatt, er dette utfordringer som ikke kan løses på kort sikt.

– Vår største bekymring er tilstrekkelig leveranse av komponenter til vester etter at nåværende beholdning er brukt. Dette kan gi oss utfordringer med tilgjengelighet av vester om et år inntil vi har fått på plass nødvendige rammeavtaler.

Forsvarets forum har tidligere skrevet om at Forsvarets avtaler på vester og hjelmer løp ut i løpet av sommeren 2020. Ny avtale er ikke ventet å være på plass før i 2022 eller 2023.

– I hvilke avdelinger er det avdekket ukontrollerte vester?

Det har blitt avdekket at Forsvaret ikke har hatt en god oversikt på dette. Med de skjerpete rutinene og intervaller for vedlikehold fastsatt, vil brukerne og FLO sørge for at vester som må kontrolleres blir kontrollert, skriver Gjesdal.

Han opplyser dessuten at avdelingene skal benytte øvringsplater under øving og trening for å redusere forbruk av kostbart utstyr som er viktig å ha når situasjonen krever det.

– Samtidig er det anskaffet reservedeler til vester slik at tilgjengeligheten generelt har blitt bedre på kortsikt, skriver talspersonen.

Powered by Labrador CMS