Nyheter:

Oppretter fond for ytringsfriheten

William Nygaard donerer prispengene fra «Sønsteby-prisen» til et nytt fond for å forsvare ytringsfriheten.

Publisert Sist oppdatert

– En pris som denne synliggjør og understreker ytringsfrihetens betydning, dets fundament og begrunnelse. Det kan ikke gjøres ofte nok. 

– Prisbeløpet vil derfor gå til et nyopprettet fond: Norsk PENs fond for ytringsfrihet, som blir lansert 31. januar

Det sa William Nygaard da han mottok Gunnar Sønstebys pris 2019 på Akershus festning fredag 11. januar.

Han mener at prisen kommer som følge av en felles innsats for ytringsfriheten.

– Vi var en flokk da vi jobbet i forlaget som satte felles verdier i sentrum, gjerne som garantister for ytringsfriheten.

– I Norsk Pen er ytringsfriheten vårt produkt. Jeg mottar denne prisen som en påskjønnelse for et verdibevisst forlag, og et PEN-arbeid i disse dager, sa styrelederen i ytringsfrihetsorgansiasjonen Norsk PEN. 

Forkjemper for ytringsfrihet

Foran en fullsatt sal i Fanehallen, med blant andre forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, ordfører i Oslo Marianne Borgen, veteran fra 2. verdenskrig Erling Lorentzen og enken etter Gunnar Sønsteby Anne-Karin på første rad, mottok William Nygaard det synlige beviset for at han er tildelt Gunnar Sønstebys pris 2019. Ifølge leder av innstillingskomiteen i Gunnars Sønstebys minnefond, Olav Dag Hauge, er William Nygaard en «aldri hvilende forkjemper for ytringsfriheten».

– Det var et angrep på oss alle for det var våre verdier som var truet, sa Hauge og viste til drapsforsøket i 1993.  

– Men det var William Nygaard som betalte den høyeste prisen, og som måtte kjempe seg tilbake etter skuddene i Dagaliveien, fortsatte han.

Hauge understreket at mange ville sluttet å kjempe for ytringsfriheten etter et drapsforsøk.

– I utallige anledninger har han engasjert seg i saker verden over hvor forfattere, forleggere og journalister har blitt straffeforfulgt for å ha brukt det frie ord.

Forsvinner først

Ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er William Nygaard en verdig mottaker av Sønsteby-prisen, og tildelingen er i samsvar med verdiene til den avdøde krigshelten. 

– Fred, frihet og selvstendighet kommer ikke gratis. Det fikk vi erfare fra 2. verdenskrig og Gunnar Sønsteby minte oss på det i sitt virke.

– Ytringsfriheten er grunnleggende for alle andre menneskerettigheter. Det er det første autoritære ledere og styresett fjerner.

– William Nygaard har kjent på kroppen hva det kan koste å stå opp for våre verdier, sa forsvarsministeren under utdelingen.

Vi har tidligere skrevet om begrunnelsen for hvorfor William Nygaard er tildelt prisen.

Den tidligere forleggeren og nåværende styrelederen har også utrykt bekymring for at verdiene i demokratiet står i fare.