Høyre-politiker
Mahmoud Farahmand var flere år i Etterretningsbataljonen.

Politisk rådgiver Eirik Sætre hadde
Farahmand som befal. Nå jobber de sammen.

«Vi pleide å kalle ham løytnant Satan»

«Jeg var nok streng»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Eirik Sætre er menig og på øvelse. Det er en gang på starten av 2000-tallet. Sætre har vært i gjørmeløypa. Så går han mot oppstillingsplassen, og der står løytnant Mahmoud Farahmand med en hageslange i hånda og en tankbil full av vann. Farahmand spyler Sætre og de andre soldatene.

– Flere av oss trodde vi skulle få hypotermi, sier Sætre.

– Vi ble i alle fall veldig kalde. Så da beordret Mahmoud oss til å løpe frem og tilbake på oppstillingsplassen.

– Det er det sterkeste bildet jeg har av Mahmoud fra Forsvaret: at han sto der med vannslangen og gliste mens vi løp og løp og løp! Han var litt streng med oss, så vi pleide å kalle ham løytnant Satan.

Forsvarets forum har kartlagt de 169 valgte stortingsrepresentantene. Hvem har gjennomført førstegangstjeneste? Hvem har vært i utenlandstjeneste? Hvem har jobbet i Forsvaret eller forsvarssektoren? Og hvem har vært i utenriks- og forsvarskomiteen?

Vi fant blant annet ut at minst 41 av 169 stortingspolitikere har gjennomført førstegangstjeneste.

Én av dem er Mahmoud Farahmand.

Rollene er snudd

Han ler så han rister av Eirik Sætres fortelling om nedspylingen.

I dag er Sætre politisk rådgiver i stortings-gruppa til Høyre. Mahmoud Farahmand er Høyre-politiker og stortingsrepresentant.

– Jeg var nok streng, ja. Det jeg husker best, er en gang dere løp og jeg skulle løpe etter dere. Så falt jeg og slo ribbena kraftig og slo luften ut av meg. Men det var ikke mye sympati å få, sier Farahmand.

Han husker øvelsen med gjørmeløypa godt.

– Det var jo en setting hvor soldatene skulle formes og herdes. Men det var ikke sånn at jeg sto der alene med vannslangen. Jeg hadde jo med meg makkeren min.

– Hva tenker du om å ha kallenavnet løytnant Satan?

– Det lever jeg fint med. Vi hadde jo kallenavn på våre opptaksoffiserer en gang i tiden også. Og nå er ting snudd på hodet. Nå er det jeg som går til Eirik for å be om råd. Vi spiller innebandy sammen, og første gang tenkte jeg at nå kommer han til å ta hevn for alle timene med slit og usikkerhet. Men det går veldig bra.

GJENSYN: Eirik Sætre var menig og hadde Mahmoud Farahmand som befal. Nå er de kolleger på Stortinget.

Mahmoud Farahmand har lang fartstid fra Forsvaret. Han har i flere år jobbet for Etterretningsbataljonen og har en rekke kontingenter i Afghanistan. I 2009 fullførte han Krigsskolen.

– Når man er i Forsvaret, så kan det være vanskelig å forstå hva man egentlig er verdt. Det skjønner man først når man kommer ut i det sivile. Men for å være helt ærlig: Jeg hadde ikke vært der jeg er nå, uten den ballasten jeg fikk i Forsvaret. Jeg er evig takknemlig for de lederne som har vært med på å forme meg.

– Hva er kompetansen din fra Forsvaret verdt i dag?

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– I denne forsamlingen – på Stortinget – vil jeg påstå at den er verdt ganske mye. Den har i alle fall lært meg at livet alltid kan bli verre enn det er i Stortingssalen og på kontoret. Når jeg hører at bare 41 av 169 har førstegangstjeneste – og tre har utenlandstjeneste – blir jeg betenkt. 

– Jeg mener at førstegangstjenesten både skaper en større forståelse for Forsvaret, men også for det vi har av felles verdier og identitet i samfunnet. Derfor håper jeg det tallet går opp. Fordi jeg mener det er spesielt viktig når man sitter her inne og skal diskutere Forsvaret og soldaters hverdag.

– Hva mener du er Forsvarets største utfordring i dag?

– Å beholde kompetanse over tid. Det blir viktig for Forsvaret fremover. Vi snakker ofte om penger og budsjetter, men ingenting er dyrere enn å miste kompetente mennesker.

Fahramand er selv veteran fra internasjonale operasjoner. Når han leser eller hører om veteraner fra profesjonelle avdelinger som sier at de ikke har det bra, blir han opprørt. Han mener Forsvaret må ta et større ansvar.

– Vi snakker mye om det sivile samfunnets rolle, men Forsvaret har også et ansvar. De som slutter i Forsvaret, må få en verdig oppfølging, og ledere i Forsvaret må ikke glemme at de er avhengig av alle menneskene som jobber for dem. Det er disse menneskene som sørger for at de får opprykk. En av sjefene mine sa dette da jeg var befal: Husk på én ting. Det soldatene dine gjør, skal du også gjøre. Vær den beste blant like menn. Det har jeg tenkt mye på.

Powered by Labrador CMS