FORDELER: Nord-Korea har ingenting å tape på å sende soldater til krigen i Ukraina, mener Ian Bowers ved Forsvarets høgskole.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Tror Sør-Korea kan sende våpen til Ukraina
Nordkoreanske soldater kan være i Ukraina for å få operasjonell erfaring, tror forsker Ian Bowers. Han ser ingen ulemper for Nord-Korea, dersom landet trapper opp støtten til Russland.
Mellom 10.000 og 12.000 nordkoreanske soldater forbereder seg på å støtte Russlands invasjon av Ukraina, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Nord-Koreas involvering i krigen kan føre til at Sør-Korea sender våpen til Ukraina, mener forsker Ian Bowers.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
– Mest sannsynlig var nordkoreanerne i Russland for å observere hva russerne gjør, eller hjalp russerne med å bruke ballistiske missiler. Fordi vi vet nå at russerne bruker nordkoreanske missiler i eller mot Ukraina, sier Ian Bowers.
Annonse
Seniorforskeren ved Institutt for forsvarsstudier snakker om påstander om at nordkoreanske soldater skal være drept i Ukraina.
Både fra ukrainsk og sørkoreansk hold er det hevdet at Nord-Korea har sendt soldater til Russland, for å bistå i krigføringen i Ukraina.
– Vår vurdering er at det er trolig at nordkoreanske soldater og befal har lidd tap i Ukraina, uttalte Sør-Koreas forsvarsminister Kim Yong-hyun tidligere i oktober.
Ukrainas president Volodymy Zelenskyj fulgte opp med å hevde at han har informasjon som tyder på at 10.000 nordkoreanske soldater forbereder seg på støtte Russlands invasjon.
Lederen for det ukrainske etterretningsorganet GRU Kyrylo Budanov har fortalt nettstedet The War Zone at 11.000 nordkoreanske soldater trener øst i Russland akkurat nå.
– Det vil være klare til å slåss 1. november, sier han.
Kan få krigserfaring
– Det har kommet rapporter om at 1500 nordkoreanske soldater er transportert til Russland, og at mellom 10.000 og 12.000 skal overføres totalt. Men vi vet ikke om det siste tallet stemmer, sier Bowers.
– Jeg tror det er mest sannsynlig at det første nummeret er riktig, legger han til.
Han mener det kan være flere årsaker til at Nord-Korea sender soldater til Russland.
– Den første forklaringen er at dette var en del av avtalen Nord-Korea gjorde med Russland for noen måneder siden. Den andre forklaringen er at Russland sender varer til Nord-Korea i bytte mot soldater. Det kan være mat, energi, våpen eller våpenteknologi, trolig i form av ubåtteknologi, som er noe av det viktigste for Nord-Korea akkurat nå, sier Bowers.
Han mener det også kan være en tredje forklaring.
– Nord-Korea kan forsøke å skaffe seg operasjonell erfaring, eller forsøke å få en forståelse av hvordan moderne krig ser ut, sier forskeren.
To syn
Bowers understreker at det er veldig få ulemper for Nord-Korea å sende soldater til Russland.
– Vi kan ikke innføre flere sanksjoner. Slik jeg ser det er det bare fordeler for Nord-Korea og ikke så mange negative sider, sier han.
Et annet spørsmål er hvor mye nytte Russland får ut av nordkoreanske soldater. Ingen vet hvilke funksjoner de eventuelt skal fylle på slagmarken eller hvor godt trent de er. Ifølge Bowers er det to forskjellige syn.
– Det ene argumentet er at Nord-Korea ikke har kjempet noen krig siden Korea-krigen, og at en stor del av dem ikke er spesielt godt trent og heller ikke spesielt sunne og friske. Så Russland får 10.000 soldater som ikke vet hva de driver med, sier han
– Det andre argumentet er at du har en en gruppe soldater som er dedikerte og som lenge har trent etter sovjetiske prinsipper. Så de vil fungere godt innenfor russisk doktrine.
Humanitær bistand
Etter det første synet får Russland tusenvis av soldater som kan sendes til frontlinjen. Den andre teorien innebærer at Nord-Korea sender soldater som ikke er i nærheten av kampene. Det vil dreie seg om ingeniører, støttefunksjoner og grensesikkerhet. Bower heller mot den siste teorien.
– Hvis jeg skulle velge, ville jeg bli overrasket om vi ser store mengder nordkoreanske soldater kjempe, fordi det vil se svært dårlig ut for Nord-Korea om et stort antall av soldatene deres blir drept. Nord-Korea vet at de må fremstå som kapable, sier han.
Dersom Nord-Korea involverer seg i krigen ved å sende soldater, kan det endre Sør-Koreas tilnærming til konflikten. Landet gir humanitær bistand til Ukraina, men har så langt ikke sendt militært utstyr.
Våpenstøtte
Sørkoreanske medier melder at president Yoon Suk Yeol nå vurderer å sende våpen til Ukraina, skriver avisen The Guardian.
– Det vil være signifikant, fordi Sør-Korea har en svært produktiv og moderne våpenindustri, som kan øke Ukrainas kapabiliteter raskt på visse områder, sier Bowers.
Presidenten har hatt samtaler med Natos generalsekretær Mark Rutte.
– Det forholdet vil trolig bli tettere på grunn av dette. Det er noe vi bør følge med på. Hvis Sør-Korea bestemmer seg for å sende våpen direkte til Ukraina, vil det på sikt være til fordel for Ukraina, sier Bowers.