ALLIERTE: Demokratenes presidentkandidat, tidligere visepresident Joe Biden, og hans makker og visepresidentkandidat Kamala Harris under et valgkamparrangement i august.Foto: Carolyn Kaster/AP
Amerikanske medier: Joe Biden blir USAs neste president
Demokraten Joe Biden har vunnet presidentvalget i USA etter å ha vunnet delstaten Pennsylvania, ifølge nyhetsbyrået AP og flere andre medier. Samtidig tar Trump valget til retten.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Joe Biden økte ledelsen i Pennsylvania til rundt 34.000 stemmer rett rundt klokken halv seks norsk tid. 99 prosent av stemmene er telt opp i delstaten.
Annonse
Dermed valgte flere amerikanske medier, blant dem Fox News, CNN, ABC og nyhetsbyrået AP, å erklære 77 år gamle Biden som valgvinner siden han oppnådde minst 270 valgmenn.
Det pågår fortsatt telling av stemmer i flere delstater, men Biden vil med seieren i Pennsylvania umulig bli tatt igjen av Donald Trump.
Biden: – Beæret og ydmyk
Joe Bidens første kommentar var han var beæret og ydmyk over tilliten som det amerikanske folket hadde gitt ham ved å velge ham til USAs neste president.
– Jeg er beæret og ydmyk over tilliten som det amerikanske folket har gitt meg og kommende visepresident (Kamala) Harris, sier Biden i en uttalelse som er gjengitt i flere amerikanske medier kort etter at valgresultatet viste at han er vinner av presidentvalget.
– Stilt overfor uventede hindringer har et rekordantall amerikanere stemt. De har nok en gang vist at demokratiet står sterkt i Amerika. Nå som valgkampen er over, er det på én nasjon, sier Biden.
– Nå er det tid for å samle Amerika – og for å heles, avslutter den nyvalgte presidenten.
Tøff valgkamp
Kamala Harris er dermed også valgt som USAs påtroppende visepresident. Den 56 år gamle Harris, som er fra California, blir den første svarte kvinnen i embetet.
I en valgkamp som har vært sterkt preget av koronapandemien, har Biden gjenvunnet tre delstater som Trump vant på høyst overraskende vis i 2016: Michigan, Wisconsin, og nå Pennsylvania.
Trump sier lørdag kveld at presidentvalget er «langt fra over», selv om nyhetsbyrået AP og en rekke andre medier har erklært Joe Biden som vinner, ifølge DPA.
Trump tar valget til retten
Trumps advokat Rudy Giuliani hevder poststemmer i Pennsylvania ikke har blitt talt. Nå varsler han at de vil gå rettens vei.
– Rettssakene starter mandag, kunngjorde Giuliani på en pressekonferanse lørdag ettermiddag norsk tid i Philadelphia i delstaten Pennsylvania.
Pressekonferansen ble avholdt kun minutter etter at flere store nyhetsmedier erklærte Joe Biden som vinner av USAs presidentvalg.
Giuliani hevdet på pressekonferansen at de har oppdaget at poststemmer i Pennsylvania ikke er blitt inkludert i opptellingen. Han hadde med seg flere personer, som han hevdet var valgobservatører som vil bekrefte påstandene.
– Det er 50 til 60 valgobservatører som sier at de ble fratatt muligheten til å inspisere poststemmene, sa Giuliani.
– Hvis du ikke har noe å skjule, så tillater du inspeksjon, la advokaten til.
Anklager om valgfusk
Trump har ved flere anledninger kommet med anklager om valgfusk, uten begrunnelse. Senest i går kveld uttalte presidenten at han uten tvil vil vinne valget dersom «kun de lovlige» stemmene blir talt opp.
Biden leder lørdag ettermiddag i tre av de fire gjenværende delstatene som enda ikke har blitt erklært til noen av presidentkandidatene. Om han også vinner disse tre – Georgia, Arizona og Nevada, vil han oppnå totalt 306 valgmenn.
Biden ble valgt som senator for Demokratene fra Delaware i 1972, 29 år gammel. Han ble gjenvalgt seks ganger, sist i 2008.
NATO-samarbeid
For europeiske land vil Nato-samarbeidet bli enklere med Joe Biden som president, mener Svein Melby som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier. Tidligere denne uken uttalte han i et intervju med Forsvarets forum at et gjenvalg av Trump kan får konsekvenser for fremtiden til Nato.
– Trump har blitt mer fornøyd med de europeiske landenes bidrag, så den verste kritikken har stilnet noe. Men han er i utgangspunktet skeptisk til den typen forpliktelser USA har gjennom Nato-pakten. Han mener denne typen samarbeidsavtaler er en byrde for landet.
Her skiller Trump seg fra sine forgjengere som har sett på alliansesystemet som en måte å ivareta USAs interesser.
– Spørsmålet er hva han gjør dersom han blir gjenvalgt og føler han har et mandat til å kjøre den politiske linjen han i utgangspunktet representerer, sa Melby.
– Jeg stiller meg åpen til at det kan komme utspill fra Trump som gjør at Nato får større problemer enn man har hatt i hans første periode.
– Hva er Biden sitt syn på Nato-samarbeidet?
– Begge kandidatene har, i likhet med Obama, gitt uttrykk for mindre vilje til militært engasjement. Jeg vil tro at Biden vil videreføre mye av linjen til Obama. Det kan innebære at man legger større vekt på kollektive institusjoner som Nato, men at den amerikanske lederrollen blir noe mer neddempet.
– Det kan også være at Biden forventer en større ansvarsfordeling en det som har vært tilfelle tidligere. Men jeg tror Biden vil ha en tilnærming som europeiske land vil ha lettere for å godta og jobbe sammen med, sa Melby til Forsvarets forum.