Nyheter

FORVENTNINGER: Nå møter vi akkurat de samme forventninger og krav som alle de andre medlemmene, sier Micael Bydén.

Sveriges forsvarssjef: – Den mentale omstillingen er stor

PRAHA (Forsvarets forum): Micael Bydén trekker frem et moderne militært tankesett og kunnskap om Arktis som Sveriges viktigste bidrag til Nato. 

Publisert

Kortversjonen

  • 13. september hadde Natos militærkomité møte i Praha, blant annet for å implementere de politiske beslutningen som ble tatt under Nato-toppmøtet i Washington i juli.
  • Sveriges forsvarssjef Micael Bydén understreker viktigheten av Sveriges moderne militære tankesett og godt utdannede offiserer.
  • Med Sverige som medlem, får Nato et strategisk viktig territorium og styrking av alliansens nordflanke, mener Bydén.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

– Det føles godt. Man skal ikke gå langt tilbake i tid, da vi ikke visste at dette ville skje, sier general Micael Bydén.

Den svenske forsvarssjefen er i Tsjekkias hovedstad Praha for å planlegge Natos virksomhet med sine kolleger i alliansens militærkomité. Beskyttet av metallsperringer og tsjekkisk militærpoliti, diskuterer forsvarssjefene hvordan de skal iverksette politikken som ble vedtatt på Nato-toppmøtet i Washington i juli.

Det er mye å snakke om, men selv om møtene trekker ut på overtid, tar Bydén seg tid til ti minutter med Forsvarets forum.

Sverige ble formelt Nato-medlem i mars, og selv om Bydén var med på Nato-møter under søknadsprosessen, er det noe spesielt med å delta som fullverdig medlem.

 – Vi fikk mye støtte mens vi var inviterte, og plutselig er vi allierte. Da møter vi akkurat de samme forventninger og krav som alle de andre medlemmene, sier han.

Viktig territorium

Den pensjonerte norske generalen Yngve Odlo sa til Forsvarets forum i april at det kommer til å ta lang tid før Sverige og Finland er fullt integrert i Nato. Bydén er enig.

– Man kan for eksempel ta bemanning, sier han.

– Vi har seks til sju år på oss til å fylle de stillingene vi skal. Det skjer ikke over natten. Og når man ikke har full bemanning, får man heller ikke fullt innsyn eller fullt gjennomslag for det vi jobber med.

INNOVASJON: Micael Bydén trekker frem den svenske forsvarsindustrien som et av landets bidrag til Nato.

– Hva er det viktigste Sverige kan bidra med i Nato?

– Et moderne militært tankesett, godt utdannede offiserer, som kan bidra til utvikling og innovasjon.

Bydén understreker at med Sverige som medlem, får Nato et territorium som er viktig med tanke på Russland og alliansens nordflanke.

– Vi har kompetanse i arktiske spørsmål. Ikke bare når det gjelder å overleve, men også å kunne kjempe i et krevende miljø, sier han.

Mental omstilling

Sverige er allerede med i Natos Air Policing, forsvaret av alliansens luftrom. Den svenske forsvarssjefen trekker frem flere områder der Försvarsmakten allerede har bidratt i Nato.

– Vi har allerede bidratt med ubåtaktiviteter. Når det gjelder fly, sendte vi et overvåkingsfly under toppmøtet i Washington, sier Bydén.

Sverige har 200 år bak seg med alliansefrihet. I etterkrigstiden satt nøytraliteten dypt i det svenske politiske systemet. 

– Når man tenker på Sveriges innbyggere og denne store sikkerhetspolitiske endringen, tror jeg ikke den har sunket helt inn, og alle har nok ikke forstått hva den innebærer, sier Bydén.

– Det er klart at den mentale omstillingen, den er stor.



Powered by Labrador CMS