Nyheter

NYE TOG: Bane Nor, Forsvaret og svenske Försvarsmakten skal kjøpe nye jernbanevogner, som blant annet skal kunne frakte tungt militærmateriell som stridsvogner.

Norsk-svensk forsvarssamarbeid om å kjøpe nye jernbanevogner

Forsvaret, svenske Försvarsmakten og Bane Nor skal samarbeide om å kjøpe opptil 120 jernbanevogner. Det skal gi økt kapasitet for å flytte militært materiell.

Publisert

Samarbeidet gjør det mulig for de tre partene å anskaffe jernbanevogner gjennom samme avtale, opplyser de i en pressemelding.

De viser til at transportbehovet er endret som følge av en ny sikkerhetspolitisk situasjon, der Russland har gått til fullskala krig i Ukraina og Sverige og Finland ble Nato-medlemmer. 

Nye jernbanevogner vil gi bedre kapasitet for transport av tyngre materiell på jernbane, blant annet transport av nye stridsvogner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Jernbanevognene skal være av samme type og ivareta militære behov i Norge og Sverige. 

Når de norske vognene ikke benyttes av Forsvaret, skal de kunne brukes internt i Bane Nor og vil kunne leies ut til sivil godstransport som inkluderer tung last.

– Avtalen innebærer en betydelig forbedring av kapasitet for militær transport på jernbanen både i Norge og Sverige, mellom landene, og til andre land i Europa, sier konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i Bane Nor.

Målet er å inngå kontrakter om innkjøp i løpet av året. Bane Nor kjøper ti jernbanevogner som en pilotanskaffelse i avtalen, mens de øvrige vognene kjøpes gjennom opsjoner til avtalen.

– Evne til å forflytte tyngre militært materiell og forsyninger på bane internt i Norge og mellom de nordiske landene er avgjørende for vår felles forsvarsevne, sier direktør Gro Jære i Forsvarsmateriell.

Powered by Labrador CMS