Nyheter

TOPPMØTET: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under toppmøtet i Madrid.

Slik er Nato-enigheten

Sverige og Finland lover å tillate våpeneksport, slå ned på PKK og inngå utleveringsavtaler med Tyrkia. I bytte hever Tyrkia sitt veto.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er klart etter et direkte møte mellom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinistö og Sveriges statsminister Magdalena Andersson i Madrid tirsdag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Samtalene ble tilrettelagt av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og fant sted kort tid før Natos toppmøte i den spanske hovedstaden skulle begynne med høytidelig gallamiddag hos kong Felipe.

Les også: Fem dager i det svensk-tyrkiske Nato-spillet

Avtalen ble kunngjort på en hasteinnkalt pressekonferanse med Stoltenberg like etterpå.

– I lys av framskrittene vi har gjort sammen, har Tyrkia gått med på å støtte at Finland og Sverige blir med i Nato, sa han.

Her er hovedpunktene i avtalen:

Kontraterror

Et overordnet spørsmål i samtalene har vært hvordan Finland og Sverige skal forholde seg til kurdiske grupper og de såkalte gülenistene.

I avtalen lover de tre landene nå samarbeid og solidaritet i kampen mot terror i «alle dens former og manifestasjoner», og Finland og Sverige lover full støtte til Tyrkia mot trusler mot Tyrkias nasjonale sikkerhet.

Det betyr helt konkret at Finland og Sverige ikke skal gi støtte til det kurdiske partiet PYD og partiets væpnede fløy YPG, som var en viktig alliert for USA og Vesten i kampen mot IS i Syria.

Les hele avtalen her

Finland og Sverige lover samtidig at de ikke skal gi støtte til det som i Tyrkia kalles FETÖ. Dette er navnet tyrkiske myndigheter har gitt den såkalte gülenbevegelsen.

Samtidig lover Sverige og Finland å slå ned på den kurdiske gruppen PKK.

«Finland og Sverige bekrefter at PKK er en forbudt terroristorganisasjon. Finland og Sverige forplikter seg til å forhindre aktivitetene til PKK og alle andre terroristorganisasjoner og deres forlengelser, så vel som aktivitetene til individer i tilknyttede eller inspirerte grupper eller nettverk med forbindelser til terroristorganisasjoner», heter det i avtaleteksten.

Våpeneksport

Et annet viktig punkt i samtalene har vært våpeneksport til Tyrkia.

I avtaleteksten bekreftes det at Sverige og Finland ikke skal ha noen våpenembargo mot Tyrkia.

UTVIDER FORSVARSALLIANSEN: Statsledere fra Norge, Tyrkia, Finland og Sverige signerer et memorandum der Tyrkia godtar Finland og Sveriges medlemskap i forsvarsalliansen i Madrid, Spania tirsdag 28. juni 2022.

– Det ønsker jeg velkommen fordi jeg ikke mener at allierte skal ha våpenembargoer mot hverandre, sa Stoltenberg på pressekonferansen etter møtet.

Det er spesielt Sverige som har hatt begrensninger på eksporten av våpen til Tyrkia.

Utleveringsavtaler

Sverige og Finland lover samtidig å inngå utleveringsavtaler med Tyrkia – et punkt som må ses i sammenheng med at Tyrkia lenge har krevd å få utlevert 45 navngitte kurdere fra de to landene – 33 fra Sverige og 12 fra Finland. Sverige og Finland har så langt nektet å etterkomme krav om utlevering av disse.

Les også: Kyivs ordfører ber Nato om hjelp

Stoltenberg påpeker at enigheten betyr at Sverige og Finland må tilpasse sin nasjonale lovgivning.

I avtaleteksten kommer det blant annet fram at Finland må endre straffeloven for å utvide muligheten til å straffeforfølge terrorhandlinger. Sverige kommer med lignende løfter.

Niinistö understreker likevel at finsk lov fortsatt skal følges når det gjelder våpeneksport og utleveringer – samt kontraterror.

Powered by Labrador CMS