Nyheter

HASTEMØTE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg etter hastemøtet for alliansens utenriksministre fredag.
HASTEMØTE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg etter hastemøtet for alliansens utenriksministre fredag.

Stoltenberg om Russland og Ukraina: Risikoen for konflikt er reell

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, sier etter forsvarsalliansens hastemøte fredag at risikoen for konflikt mellom Russland og Ukraina er reell.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Russlands aggressive handlinger er alvorlig undergravende for sikkerhetssituasjonen i Europa, sa Stoltenberg på en pressekonferanse etter hastemøtet fredag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nato holdt et hastemøte for sine utenriksministre fredag, der temaet var den spente situasjonen på grensen mellom Ukraina og Russland.

Blant annet har de diskutert hvordan de skal stille seg til russiske krav når det neste uke skal forhandles med Kreml, og hvilke konsekvenser det skal få dersom Russland sender militære styrker inn i Ukraina.

USA og Ukraina har hevdet at Russland planlegger en invasjon av nabolandet, noe ledelsen i Kreml avviser som vestlig skremselspropaganda.

Russland anklager på sin side Ukraina for styrkeoppbygging i Donbas-regionen, som kontrolleres av russiskstøttede separatister.

Les også: Nato holder hastemøte om Russland og Ukraina

Håper på dialog

– Risikoen for konflikt er reell, advarte Stoltenberg, men la til at det er positivt at Russland vil delta i møter med både USA, Nato og OSSE-landene den kommende tiden.

Nato har gjort det klart etter møtet at de 30 medlemslandene står samlet mot de militære truslene fra Russland. Stoltenberg sier at alliansen vil gjøre alt for å få til en meningsfull dialog.

– Det var et sterkt og samlet budskap fra alle medlemslandene i dag om at vi må gå i dialog, i god tro, og gjøre det vi kan for å sikre en politisk løsning. Samtidig uttrykte alle landene et klart budskap om at vi ikke kan gå på kant med kjerneprinsipper, sa han.

Han slo også fast at USA ikke kommer til å fatte avgjørelser om europeisk sikkerhet uten at Europa sitter ved bordet.

Nato-Russland-rådet

For første gang på over to år møtes Nato-Russland-rådet onsdag i Brussel, for å diskutere hva som kan gjøres for å dempe spenningen som har oppstått på grensa til Ukraina.

Russland krever garantier for at Ukraina ikke blir tatt opp som medlem i Nato, noe landet ønsker, men som flere av Natos medlemsland rett nok har slått fast er uaktuelt. Forsvarsalliansen vil imidlertid ikke gi noe slikt løfte, verken når det gjelder Ukraina eller eventuelle andre land.

Les mer: Turbulens rundt F-35-regnestykke fra nyhetsbyrå

Kreml krever også garantier for at Nato ikke etablerer nye militærbaser i tidligere sovjetrepublikker, eller utplasserer raketter i områder der de kan nå russisk territorium.

Huitfeldt: Konstruktivt og godt møte

I forkant av onsdagens møte i Nato-Russland-rådet pågår det hektisk diplomatisk aktivitet, noe hastemøtet i Nato var et ledd i. Møtet ble holdt i form av en videokonferanse.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltok fra norsk side, og sa på et pressetreff i etterkant at det hadde vært et meget konstruktivt og godt møte.

– Det vi har bestemt oss for er alliert samhold. Dersom Russland tar militære skritt, må de forvente sterke reaksjoner fra Natos side, sa Huitfeldt.

Huitfeldt sier til NTB at hun håper møtet bidrar til å deeskalere situasjonen.

– Vi vet jo ikke om det fører fram, så vi må være forberedt på det verste. Men det har vært et veldig sterkt ønske fra Nato-landene om å bidra til dialog, sier hun.

Diskuterte med Sverige og Finland

Mandag og tirsdag møtes også amerikanske og russiske diplomater i Genève, i et forsøk på å legge til rette for et vellykket møte i Nato-Russland-rådet.

I forkant av fredagens møte snakket Natos generalsekretær Jens Stoltenberg med Finlands president Sauli Niinistö og Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Finland og Sverige er ikke medlemmer i Nato, men såkalte partnerland, og Stoltenberg understreket under samtalene at Russland ikke vil få noen generell garanti for at ikke flere land kan bli tatt opp som medlemmer dersom de skulle ønske det.

Fått med deg denne? F-35 har overtatt QRA-beredskapen på Evenes: – Fremtiden som er her

Powered by Labrador CMS