Nyheter
Nato holder hastemøte om Russland og Ukraina
Nato holder hastemøte om situasjonen i Ukraina og for å bli enige om hvordan de skal stille seg til russiske krav når det neste uke skal forhandles med Kreml.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Blant temaene Nato-landenes utenriksministre trolig skal diskuteres, er hvilke økonomiske sanksjoner som skal innføres mot Russland dersom landet sender militære styrker inn i Ukraina.
USA og Ukraina har hevdet at Russland planlegger en invasjon av nabolandet, noe ledelsen i Kreml avviser som vestlig skremselspropaganda.
Russland anklager på sin side Ukraina for styrkeoppbygging i Donbas-regionen, som kontrolleres av russiskstøttede separatister.
Nato-Russland-rådet
For første gang på over to år møtes Nato-Russland-rådet onsdag i Brussel, for å diskutere hva som kan gjøres for å dempe spenningen som har oppstått på grensa til Ukraina.
Russland krever garantier for at Ukraina ikke blir tatt opp som medlem i Nato, noe landet ønsker, men som flere av Natos medlemsland rett nok har slått fast er uaktuelt. Forsvarsalliansen vil imidlertid ikke gi noe slikt løfte, verken når det gjelder Ukraina eller eventuelle andre land.
Kreml krever også garantier for at Nato ikke etablerer nye militærbaser i tidligere sovjetrepublikker, eller utplasserer raketter i områder der de kan nå russisk territorium.
Les mer: Stoltenberg møtte ukrainas president: - Velkommen til Nato
Diplomatiske samtaler
I forkant av onsdagens møte i Nato-Russland-rådet pågår det hektisk diplomatisk aktivitet, noe hastemøtet i Nato er et ledd i. Møtet blir holdt i form av en videokonferanse, og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltar fra norsk side.
Mandag og tirsdag møtes også amerikanske og russiske diplomater i Genève, i et forsøk på å legge til rette for et vellykket møte i Nato-Russland-rådet.
I forkant av fredagens møte snakket Natos generalsekretær Jens Stoltenberg med Finlands utenriksminister Nauli Niinisto og Sveriges utenriksminister Magdalena Andersson.
Finland og Sverige er ikke medlemmer i Nato, men såkalte partnerland, og Stoltenberg understreket under samtalene at Russland ikke vil få noen generell garanti for at ikke flere land kan bli tatt opp som medlemmer dersom de skulle ønske det.