Nyheter

PARTNERE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (t.v.) ble godt tatt i mot av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg da Zelenskyj besøkte Natos hovedkvarter i Brussel torsdag.

Stoltenberg møtte Ukrainas president:
– Velkommen til Nato

– Ukraina er en høyt verdsatt del av alliansen vår, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg da han torsdag tok imot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Zelenskyjs symboltunge besøk til Natos hovedkvarter skjer samtidig som de vestlige allierte frykter at Russland kan være i gang med å forberede et angrep på Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russland har stridsklare tropper, stridsvogner, artilleri, droner og systemer for å drive elektronisk krigføring parat på grensen, advarte Stoltenberg på den felles pressekonferansen med Zelenskyj torsdag. Han benyttet anledningen til å love Natos fullstendige støtte til Ukraina.

– Ukraina er en høyt verdsatt del av alliansen vår, sa Stoltenberg, ifølge Natos nettsider.

Frykter Natos ekspansjon

Ukraina er ikke et fullverdig medlem i Nato-alliansen, men partene samarbeider på flere områder. Siden 2014, da Russland annekterte Krim-halvøya og det brøt ut krig med prorussiske separatister i Øst-Ukraina, har dette samarbeidet blitt intensivert.

Siden 2017 har Ukraina jobbet for å bli en del av Nato. Men Russland mener på sin side at Natos ekspansjon østover er en trussel. Russland president Vladimir Putin har flere ganger bedt om garantier for at Ukraina ikke får Nato-medlemskap og for at visse typer våpen ikke stasjoneres på ukrainsk territorium.

Les også: Putin ber om garantier for at Ukraina ikke skal bli del av Nato

På torsdagens møte understreket Stoltenberg at Ukraina selv har rett til å velge hvilke allianser og forsvarssamarbeid landet vil inngå i, og at Russland ikke har grunn til å føle seg truet av dette. Han ba også Russland om å la være å benytte seg av militære virkemidler og vende tilbake til diplomati.

– Nato vil fortsette å yte praktisk støtte. Allierte trener og rådgir deres væpnede styrker, deltar i felles øvelser og gir dere militært utstyr. Natos støtte til Ukraina er ingen trussel mot Russland, sa Stoltenberg.

– Så, igjen, velkommen til Nato, føyde han til.

GOD TONE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (t.v.) og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg hadde en god tone på torsdagens møte. Russlands president Vladimir Putin ønsker seg ikke mer samarbeid mellom partene.

Lufter diplomatiske løsninger

Zelenskyj påpekte på sin side at han er bekymret for at europeiske ledere ikke forstår alvoret i situasjonen og det som nå foregår på den ukrainske grensen og i Øst-Ukraina, der krigshandlingene har ført til store ødeleggelser og lidelser for sivile.

– Vi tror at diplomatiet vil seire, sa Zelenskyj.

Putin sa torsdag at Russland er klare til å starte forhandlinger med USA, men at disse skal dreie seg om sikkerhetsgarantiene som Russland krever.

– Russland viseutenriksminister Sergej Rjabkov er klar til å når som helst fly til et nøytralt land for å ta fatt på samtaler, sa talsperson for russiske myndigheter, Dmitrij Peskov, melder Reuters.

KRIG: I Donbas-området i Øst-Ukraina har det vært krig og voldelige sammenstøt mellom Ukrainske styrker og prorussiske opprørere i syv år. Her besøkte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skyttergravene i april i år.

Peskov la til at han mener Putin og Biden også burde gjennomføre nye telefonsamtaler før nyttår. De to lederne pratet sist sammen på telefon 7. desember.

Uttalelsen kom dagen etter at Russland ga to avtaleutkast til USAs viseutenriksminister Karen Donfried, som var på besøk i Moskva. USA sier de vil se på forslagene sammen med sine europeiske allierte.

EU-lederne er på sin side splittet i synet på hvordan de skal håndtere situasjonen. De kom frem på EU-toppmøtet torsdag. Mens ledere fra Latvia og Litauen tok til orde for ulike former for sanksjoner og militær hjelp til Ukraina, mener andre at man må forsøke diplomatiet først.

Les også: Ukraina ber EU innføre nye sanksjoner mot Russland

Les også: EU innfører sanksjoner mot russisk leiesoldathær

Powered by Labrador CMS