Nyheter

HASTEMØTE: Nato holdt et hastemøte på fredag med alle utenriksministerne, deriblant Anniken Huitfeldt. Tema for møtet var den spente situasjonen på grensen mellom Russland og Ukraina.
HASTEMØTE: Nato holdt et hastemøte på fredag med alle utenriksministerne, deriblant Anniken Huitfeldt. Tema for møtet var den spente situasjonen på grensen mellom Russland og Ukraina.

Huitfeldt om norsk bistand til Ukraina: – Ikke vært aktuelt

Utenriksministeren forteller at Nato tar høyde for at Russland går til militære skritt mot Ukraina.

Publisert

Nato holdt et hastemøte for sine utenriksministre fredag, der temaet var den spente situasjonen på grensen mellom Ukraina og Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Blant annet har de diskutert hvordan de skal stille seg til russiske krav når det neste uke skal forhandles med Kreml, og hvilke konsekvenser det skal få dersom Russland sender militære styrker inn i Ukraina.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier til Forsvarets forum at det er viktig at Nato bidrar til en avspenning og at det blir en militær deeskalering.

Hun forteller at dersom Russland velger å gå til militære skritt, vil det få konsekvenser.

– Antar man at militære skritt kan være en realitet?

– Vi tar høyde for det. Vi håper dialogen med Russland fører fram, men vi må være forberedt. Vi har sett før at Russland har både viljen og evnen til å bruke militær makt, sier Huitfeldt.

Les mer: Stoltenberg om Russland og Ukraina: Risikoen for konflikt er reell

Ikke aktuelt at Norge bistår

På spørsmål om det er aktuelt at Norge bistår Ukraina i form av militær støtte, trening og utstyr svarer Huitfeldt følgende:

– Det har ikke vært aktuelt.

– Vi har veldig sterk norsk egeninteresse av å bevare lav spenning i det høye nord, men de som først og fremst reagerer nå er Sverige og Finland som ikke er medlem av Nato, sier utenriksministeren.

– De mener at det er de som bestemmer selv hvorvidt de skal være medlem av Nato eller ikke, og de aksepterer ikke at det er andre stormakter som skal kunne diktere hvilken sikkerhetspolitisk utvikling de ønsker, fortsetter hun.

Les også: Soldat dømt for å drepe tiur med kniv

Reell risiko

Under fredagens møte sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at risikoen for konflikt er reell.

Nato har gjort det klart etter møtet at de 30 medlemslandene står samlet mot de militære truslene fra Russland. Stoltenberg sier at alliansen vil gjøre alt for å få til en meningsfull dialog.

– Det var et sterkt og samlet budskap fra alle medlemslandene i dag om at vi må gå i dialog, i god tro, og gjøre det vi kan for å sikre en politisk løsning. Samtidig uttrykte alle landene et klart budskap om at vi ikke kan gå på kant med kjerneprinsipper, sa han.

Han slo også fast at USA ikke kommer til å fatte avgjørelser om europeisk sikkerhet uten at Europa sitter ved bordet.

Les mer: USA senker forventningene før samtaler med Russland

Powered by Labrador CMS