Soldater fra Nasjonalgarden setter opp telt for å oppbevaring av lik utenfor et sykehus i New York 25. mars.

Setter inn nasjonalgarden i korona-krisen

10 000 soldater fra nasjonalgarden har blitt satt inn i arbeidet med å begrense spredning av koronaviruset i USA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.


Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

Så langt er nærmere 70 000 personer smittet og over 1000 personer døde av koronaviruset i USA. Og tallene stiger daglig. Det amerikanske forsvaret har mobilisert stort for å møte krisen, blant annet ved å kalle inn tropper fra nasjonalgarden.

De bidrar blant annet med transport, utdeling av matvarer, sette opp feltsykehus og bidra med testing av mistenkte korona-tilfeller. Det melder det amerikanske forsvarsdepartementet på sine nettsider.

– Soldatene er ikke involvert i å håndheve lov og orden eller brudd på karantene-bestemmelsene, opplyser general Joseph L. Lengyel, som er sjef for nasjonalgarden.

Soldater fra Nasjonalgarden bidrar blant annet med transport og utdeling av matvarer.











Hospitalskip
Soldatene settes inn over store deler av USA, men spesielt i delstatene Washington, New York og California som er hardest rammet. General Lenyel sier også at antallet soldater kan øke med opptil 1000 soldater om dagen, dersom det er behov for det.

– Vår erfaring fra militære operasjoner, kombinert med vår bakgrunn fra det sivile gjør oss til ideelt utrustet til å til å håndtere et utall av utfordringer skapt av COVID-19, sier Nasjonalgarde-sjef, Joseph Lengyel.

Det amerikanske Forsvaret har tidligere donert flere millioner beskyttelsesmasker og 2000 respiratorer til det sivile helsevesenet.

Utstyret tas fra Forsvarsdepartementets strategiske reservelagere. Marinen har også satt de to hospitalskipene USNS «Comfort» og USNS «Mercy» i beredskap. Skipeene har sengeplasser til 1000 personer og kan behandle 80 pasienter som trenger intensivbehandling.

Feltsykehus, karantenekapasitet og lufttransport. Se hvordan det norske Forsvaret kan bidra i kampen mot korona.

Stans i flyproduksjonen

Samtidig som det amerikanske forsvaret mobiliserer i kampen mot korona skaper viruset problemer med leveranser av militært materiell. 25. mars meldte Pentagon at pandemien skaper forsinkelser i forsvarsindustrien. Blant annet har Boeing-fabrikken nær Seattle stanset produksjonen.

Fabrikken produserer blant annet P8 Poseidon maritime patruljefly, som også det norske forsvaret har bestilt.

Det er utvilsomt at utbruddet også vil berøre investeringsprosjekter under Forsvarsdepartementet. Fullstendig oversikt over omfang og konsekvenser er det for tidlig å si noe om, skriver seniorrådgiver Marita Wangberg i en e-post til Forsvarets forum.

10 000 soldater fra nasjonalgarden er allerede mobilisert.

REAGERTE FOR SENT

Til tross for innsatsen fra det amerikanske forsvaret er det enkelte som mener at man har handlet for sent. Siden februar har Pentagon stått på sidelinjen, mens koronaviruset har spredd seg fra Kina til resten av verden, skriver det militære nyhetsnettstedet DefenseOne.

Forsvarspersonell og ledere på lavere nivå har stilt spørsmålstegn ved om forsvarsdepartementet i USA gjorde nok for å beskytte soldater og ansatte mot viruset. Nå har det amerikanske forsvaret kommet i gir og har begynt en storstilt utrulling av soldater og tiltak mot viruset. Spørsmålet er om tiltakene kommer tidsnok.

Visste du at vi sender nyhetsbrev med de viktigste oppdateringene hver morgen? Meld deg på her.

Powered by Labrador CMS