Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_3587_forsvarettilbyrressuforum_3587_forsvarettilbyrressuhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=11641Dette bildet ble tatt under en øvelse i Forsvarets sanitet i 2013. Foto: Forsvaret/forum-media/PubImages/20130611__PEDERTORPMATHISEN_025.jpgDette bildet ble tatt under en øvelse i Forsvarets sanitet i 2013. Foto: Forsvaret

Koronasmitten: Forsvaret tilbyr feltsykehus, karantenekapasitet og lufttransport

Regjeringen lanserte torsdag de strengeste tiltakene Norge har hatt i fredstid. Forsvaret tilbyr en rekke kapasiteter for å bistå sivile myndigheter.

Forsvaret er forberedt på å bidra dersom sivile myndigheter ber om det, skriver det i en pressemelding

Hittil har Forsvaret bistått Drammen sykehus med teltmateriell som brukes som et såkalt triage. Det er et sted der helsepersonell prioriterer pasienter og videre behandling ut fra pasientenes medisinske tilstand. 

– Vi kan bistå med karantene-infrastruktur, både i garnisonene våre, men også ved å etablere egne forlegningsplasser med våre basesett, sier generalløytnant Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter i pressemeldingen. 

Forsvaret skriver også at de kan utløse avtaler med sivile leverandører som på kort tid kan bygge større leirer for karantene og behandling. De kan også etablere lette feltsykehus og legekontor. 

 

 

forum_3587_forsvarettilbyrressuforum_3587_forsvarettilbyrressuhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=11642Statsminister Erna Solberg sa i dag at tiltakene som nå iverksettes vil sette folks hverdag på hodet, men det er nødvendig for å sikre liv og helse. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix/forum-media/PubImages/BoVDESnfols.jpgStatsminister Erna Solberg sa i dag at tiltakene som nå iverksettes vil sette folks hverdag på hodet, men det er nødvendig for å sikre liv og helse. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie lanserte i dag de kraftige tiltakene for å få bukt med koronaviruset. Blant tiltakene er stenging av barnehager, skoler og institusjoner for høyere utdanning. Alle som har vært i utlandet må i 14 dagers karantene ved retur til Norge. 

 

 

forum_3587_forsvarettilbyrressuFakta om nye tiltak mot koronasmitte torsdag<p class="forsvaretElement-p">​Helsemyndighetene kom torsdag med nye, strenge tiltak som skal stanse koronasmitte i Norge.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Alle barnehager, ungdomsskoler, videregående skoler og utdanningsinstitusjoner stenges. Barnehager og skoler må imidlertid sørge for et tilbud for barn av helsepersonell og andre som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Alle som har vært i utlandet må holde seg hjemme i karantene. Det gjelder også dem som ikke har vært i områder langvarig spredning. Tiltaket gjelder alle som er kommet til landet siden 27. februar.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Helsepersonell får ikke lov til å reise utenlands.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Alle fritidsreiser frarådes.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Folk oppfordres til å jobbe hjemmefra og unngå reiser som ikke er strengt nødvendig.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Det blir innført adgangskontroll til helseinstitusjoner. Unngå å besøke institusjoner for eldre og andre sårbare grupper.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Det er forbudt med kultur- og idrettsarrangementer og organisert idretts både innen- og utendørs.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Buffeter forbys. Restauranter og utesteder må legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand mellom gjestene.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Alle treningssentre, svømmehaller og badeland stenges.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende stenges.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Dagligvarebutikker får holde åpent.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Kollektivtilbudet opprettholdes for å sikre at alle som har samfunnskritiske funksjoner kommer seg på jobb.<br></p><p class="forsvaretElement-p"><i>Kilde: NTB</i><br></p>forum_3587_forsvarettilbyrressu


Dette kan Forsvaret stille med

Forsvaret og Helsedirektoratet har en avtale som omhandler kapasiteter Forsvaret kan stille med.

24 timer etter anmodning: 

* Ett Boeing 737-700 fly med medisinsk utrustning bemannet med medisinsk personell.

* ECMO-transport. Det innebærer transport av pasienter tilkoblet hjerte-/lungemaskin.

* Transport av organer og donorteam.

Tilgang på øvrige kapasiteter forutsetter at ressursene er tilgjengelige og at bistanden er forenlig med Forsvarets primære oppgaver, heter det i avtalen.

Avhengig av situasjonen, kan Forsvaret etter 72 timer stille:

* Sanitetskapasiteter, herunder militære ambulanser og fartøy

* Kapasiteter for luftevakuering med helikopter

* Lett feltsykehus (ROLE 2 og kirurgiske team)

* Transport og annen administrativ støtte der Forsvaret har en særskilt teknisk kapasitet eller kompetanse.

Ved en pandemi eller andre ekstraordinære situasjoner som sanitetsmessig bistand eller annen militær støtte til helsetjenesten, skal anmodningen om bistand fremmes via Helsedirektoratet til FOH.

Pandemi

Onsdag betegnet Verdens helseorganisasjon spredningen av koronaviruset som en pandemi. 

– Vi er dypt bekymret, både over den alarmerende spredningen og alvorlighetsgraden, og over passivitetsnivået. Vi har derfor kommet til den konklusjonen at covid-19 kan karakteriseres som en pandemi, sa WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse.

HV har hatt samtaler med politiet for å gjøre forberedelser, sier kommunikasjonssjef Per Gunnar Grosberghaugen. Han opplyser at det er Forsvarets operative kommando som helhetlig ser på støttebehovet og hvor man setter inn ressursene, i dialog med de ulike beredskapsaktørene. 

– De aktørene som trenger støtte må definere støttebehovet selv. Det kan være behov for personell, for eksempel hvis folk i politiet skulle bli syke. Et annet eksempel er at man har behov for bygningsmasse, som også kan være noe Forsvaret kan tilby. Forsvaret sitter også på mange militære ambulanser som for eksempel helsetjenestene kan ha behov for, sier han.

– Har du noen tanker om hvordan HV kan bistå?
 

– Den bistanden vi yter må svare på behovene som er. Ofte når HV bistår er det fordi man trenger personell, sier han.

Storøvelse avlyst

Onsdag ble det klart at den store internasjonale militærøvelsen Cold Response skulle avsluttes. Beslutningen ble fattet av sjef for Forsvarets operative hovedkvarter i samråd med resten av Forsvarets ledelse. Øvelsen avsluttes på grunn av koronasituasjonen i Norge, og avgjørelsen er tatt i nær dialog med sivile helsemyndigheter, skriver Forsvaret i en pressemelding.

– Viruset er nå ute av kontroll i samfunnet, og det er en ny situasjon. Derfor har vi besluttet å iverksette en styrt avvikling av øvelsen, sa sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Rune Jakobsen, til Forsvarets forum. 
Publisert 12. mars 2020 14:57.. Sist oppdatert 12. mars 2020 17:57.