Nyheter

KAOS: Mer en 30 mennesker skal ha blitt skutt og drept i byen Hpruso i Myanmar på juleaften.

Sikkerhetsrådet fordømmer massakre i Myanmar

FNs sikkerhetsråd fordømmer massakren i Myanmar forrige uke, der mer enn 30 menneske ble drept, blant dem to ansatte i Redd Barna.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Styrker fra militærjuntaen, som kuppet makten i landet 1. februar, har fått skylda. Drapene fant sted julaften i delstaten Kayah øst i landet, der prodemokratiske opprørere har kjempet mot militæret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I en uttalelse onsdag fra Sikkerhetsrådets medlemmer understrekes det at noen må holdes ansvarlig for drapene.

De ber også om at all voldsbruk umiddelbart opphører, understreker hvor viktig det er å respektere menneskerettighetene og sikre sivilbefolkningens sikkerhet.

Redd Barna hevder at militærjuntaens styrker tvang folk ut av bilene, arresterte noen og drepte resten. Minst 35 ble drept, fire av dem barn.

Les også: Norske spesialsoldater i Syria forsøkt angrepet med lastebil full av sprengstoff i 2017.

Ustabil situasjon

Kaos har rådet i Myanmar siden kuppet.

Mer enn 1.300 mennesker har blitt drept av sikkerhetsstyrker som har slått knallhardt ned på demonstrasjoner, ifølge en lokal observatørgruppe.

Prodemokratiske opprørsgrupper har sprunget ut over hele landet og gått i væpnede konflikter med juntaen. Sammenstøtene har igjen ført til gjengjeldelser, og voldsbruken har eskalert.

Les morgendrillen med dekorert oberst og militærrådgiver i sikkerhetsråds-teamet ved den norske FN-delegasjonen, Kåre Brændeland, her!

Våpenboikott

Etter massakren tok USA igjen til orde for våpenboikott mot Myanmar.

Vestlige land har lenge begrenset våpensalget til landets militære, som også før militærkuppet ble anklaget for blodige overgrep mot Rohingya-folket.

FN mener voldshandlingene er folkemord, og flere hundre tusen rohingyaer er drevet på flukt til nabolandet Bangladesh.

FNs hovedforsamling stemte i juni for å stanse våpeneksport til Myanmar, men tiltaket var kun symbolsk, da det ikke ble vedtatt i Sikkerhetsrådet. Kina og Russland, som begge har vetomakt i Sikkerhetsrådet, er sammen med India de fremste våpeneksportørene til Myanmar.

Les også: Verste tørke på ti år og økonomisk kollaps tærer på Afghanistan.

Powered by Labrador CMS