Morgendrillen

Vernepliktig jurist Eric Wang Wikstrøm i avslappet positur.
Vernepliktig jurist Eric Wang Wikstrøm i avslappet positur.

Svaret på når han står opp er absolutt ikke egnet for å skape et godt førsteinntrykk i militære omgangskretser

Eric Wang Wikstrøm ble invitert på cowboy-trening på ranchen til en amerikansk offiser, uten at han helt vet hvordan det skjedde.

Publisert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Eric Wang Wikstrøm

Alder: 32 år

Yrke: Løytnant og vernepliktig jurist.

Sted: Forsvarets høgskole (FHS).

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Det er uheldig at dette spørsmålet kommer først. For svaret er absolutt ikke egnet for å skape et godt førsteinntrykk i militære omgangskretser. Men som Ibsen skrev: «Den du er, vær fullt og helt, ikke stykkevis og delt», så jeg får bare stå i det. Nå som det er mye hjemmekontor står jeg opp 0745. Jeg står ofte rett opp, sjeldent mer enn en slumring. Alltid med høyrebeinet først.

– Hva er det første du gjør?

– Toalettet. Alltid. Uten unntak. Også når jeg sover ute. Jeg kan ikke forstå at enkelte klarer å være på øvelse en uke uten å gå "ordentlig på do".

– Når starter arbeidet?

Arbeidet starter rett etter dobesøket. Det blir en kort økt med e-poster før frokost. Frokosten inntas ved datamaskinen med oppdateringer fra VG, NRK, Aftenposten (og dessverre Dagbladet).

Eric Wang Wikstrøms tips til velferd på øvelse, er å gjøre en ekstra innsats for å skape god stemning når ting er kjipt.
Eric Wang Wikstrøms tips til velferd på øvelse, er å gjøre en ekstra innsats for å skape god stemning når ting er kjipt.

– Pensko eller feltstøvler?

– Jeg velger feltstøvler 10/10 ganger. Mitt kjærlighetsforhold til feltstøvlene startet med støvler, lærfett og gamle (men rene) underbukser. Har aldri sett meg tilbake. Feltstøvlene er, ved siden av ull, det viktigste av bekledning. For tiden har jeg en blå negl på venstre fot. Mistenker at kontorskoene (pensko) er synderen.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– To onder, hvor maraton går av med seieren. Jeg løper ofte, men sjeldent over 12-13 km. Kroppen er for tung for noe annet. Her går vi for hyppighet!

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Det er jo en haug av triks der ute, typisk krydder/smørpakker til FR og tjukke ullsokker i soveposen. Skal man tenke utenfor boksen vil jeg si, gjør en ekstra innsats for å skape god stemning når ting er kjipt. Det er lettere sagt enn gjort, men velferd handler også om å skape gode relasjoner.

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Har ikke mye øvelseserfaring med andre lands styrker å skryte av. Min rareste opplevelse må være fra en øvelse på Forsvaret høgskole, hvor jeg ble kjent med en amerikansk offiser. Han forutsatte at jeg, som løytnant, hadde masse militær erfaring. Sannheten var at jeg hadde åtte måneders erfaring. Det endte med at han inviterte meg til cowboy-trening på ranchen hans, uten at jeg helt vet hvordan det skjedde.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Kjedelig svar, men det blir laget mitt fra Sessvollmoen. Man kan si mye om Forsvaret, men vi er gode på å skape lagfølelse og felles mestringsfølelse. Jeg tror mange i Forsvaret har blitt overrasket over hvor fort man kan bli glad i folk, som for kort tid siden var fremmede.

– Smartklokke – yay or nay?

– YAY. Et av mine sterkeste traumer fra grønn opplæring på Sessvollmoen, er at vi ikke fikk ha klokke under mestringsdøgn. Tenk så mye data som ikke ble registrert av smartklokka det døgnet. Er det ikke registrert, har det som kjent ikke skjedd.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Jeg er straks ferdig i Forsvaret (for nå). Så min arbeidsplass har kanskje en utfordring mindre? Nei da. Det skjer mye bra på FHS om dagen. Man er jo seg selv nærmest. Så jeg håper at jus-undervisning, særlig krigens folkerett, kommer enda mer på dagsorden innenfor utdanning i Forsvaret. Det er utrolig viktig at offiserer, befal og soldater generelt har god kjennskap til reglene i væpnede konflikter. Det har vi også sett eksempler på i senere tid.

– For Forsvaret generelt håper jeg at politikerne i større grad hører på innspill og råd som løftes fra Forsvaret selv. Det er helt avgjørende at beslutningstakerne tar avgjørelser som et god forankret, helt ned på grasrotnivå. Ellers er det alvorlig å se svarene som foreligger etter Forsvarets undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering. Dette er et problem som ikke kan feies under teppet. Jeg tror samtidig Forsvaret har fått en tydelig og dyktig forsvarssjef i Eirik Kristoffersen. Det blir derfor spennende å se hva han får til.

Powered by Labrador CMS