Morgendrillen

Kommandør Øystein Valland har tilbrakt mye av karrieren under vann, men nyter også den friske luften på land.

Sjefen for Ubåttjenesten, Øystein Valland, liker å være neddykket uten sosiale medier, til tross for sjelden dusjing

På ubåt er mat den beste form for velferd og kokken ble utfordret til å lage kringle på havets bunn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Øystein Valland

Alder: 41

Yrke: Sjef Ubåttjenesten

Sted: Bergen

Når og kanskje viktigst: hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg har 50/50 deling med moren til barna mine, så morgenrutiner er svært ulike annenhver uke.

Hva er det første du gjør?

– Grytidlig opp i oddetallsuker og klargjøre barn, matpakker og skolesekker, men sove så lenge som mulig i partallsuker. Da er det på med uniformen og lage meg en frokostshake før jeg setter meg i bilen.

Når starter arbeidet?

– Er på jobb 07.30. Koser meg med fersk kaffe og knekkebrød med makrell i tomat samtidig som jeg går gjennom e-mail.

Pensko eller feltstøvler?

– Jeg går for det meste i Tjenesteantrekk 1 (SJØ) og da med pensko. I alle de årene jeg seilte ubåt gikk jeg i arbeidsuniform og feltstøvler 24/7. Da jeg begynte på land så var det godt å få litt luft mellom tærne. På grunn av begrenset mengde ferskvann om bord blir det ikke så ofte man får dusjet. Husker en gang jeg hadde vært på en lengre patrulje og måtte ta taxi fra Haakonsvern og hjem til der jeg bor. Etter to minutter ble alle vinduene i bilen kjørt ned av sjåføren…

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Har alltid vært opptatt av å holde meg i god form. En sunn og trent kropp gir også et raskere hode! Både pumper og løper, men sjelden mer enn en mil. Vil ikke bli for tynn heller.

Beste triks for velferd på øvelse?

– På ubåt er velferd viktig. Stort sett består denne av god mat levert av særdeles dyktige kokker. Ellers har jeg mange gode minner fra lørdsagsquiz og interne lokalaviser som skildrer livet om bord. En periode så fikk kokken i oppgave å lage kringle hver gang vi la oss ned på havbunnen. Det gikk fort sport i dette, så vi kuttet det ut før kokken eksploderte. Vi ønsker aldri å terge på oss kokken.

Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Det må være da vi kom til kai i et Nato-land i Middelhavet. Der stod besetninger oppstilt, hvor skipssjefen leste opp refselser og utdelte ørefiker så hodeplagg fløy avgårde.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg kunne tenke meg å delt en FR med mine to barn ute i skogen en våt høstdag. Gjerne under en sliten syvduker, våte soveposer og liggeunderlag som lukter våpenolje. Sånn at de får kjenne på hvor fantastisk livet er på for eksempel aspirantperioden til befalsskolen. Da blir små gleder, som for eksempel en FR utgått på dato, et lysglimt i hverdagen. Det hadde de hatt godt av å oppleve.

Smartklokke – yay or nay?

– Når man lukket luken på ubåten og dykket under vann så ble mobiltelefoner samlet inn og ble liggende ukesvis i skap. Dette er for oss standard rutine og jeg tror de aller fleste synes det er litt befriende å ikke være tilgjengelig på sosiale medier og telefon/sms. Det stjeler fort veldig mye av tiden vår ellers i hverdagen. Derfor har jeg ikke smartklokke, men en standard digital dykkerklokke.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Den største utfordringen for meg nå er å kunne utføre effektiv styrkeproduksjon av ubåtpersonell, samtidig som vi må kutte store summer i vedlikeholdsbudsjettet. For å utdanne ubåtkrigere, samt vedlikeholde og videreutvikle kompetanse er vi helt avhengig av å ha nok antall teknisk tilgjengelige ubåter. Når det gjelder Forsvaret for øvrig så sier Forsvarssjefen det selv. Vi må få det materiellet vi har til å fungere. Det må fungere når vi trenger det, ikke bare når det er programmert til å brukes.

Powered by Labrador CMS