Morgendrillen

Tidligere forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (t.v.) og seksjonssjef for militærpsykologi i Forsvarets sanitet, Jan O. Heimdal, på Sessvollmoen under Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) i 2016.

Psykologspesialisten vil aller helst dele en feltrasjon med forsvarssjefen og prate om seleksjon

Jan syns det er fascinerende å observere hvordan deltakere i Nato-grupper i mindre grad har perspektiver utover sine egne nasjonale ståsteder.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Jan O. Heimdal

Alder: 52 år

Yrke: Psykologspesialist / Seksjonssjef

Sted: Seksjon for militærpsykologi, Fagavdelingen i Forsvarets sanitet

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg står opp 0645. Dette er timet for å få junior på plass på skolen (rødt korona-nivå) til 0830. Samboeren jobber på Ullevål som bioingeniør, så hun er ute av døra før 0700.

– Hva er det første du gjør?

– Sjekker mobilen for mail og nyheter før jeg er ute av senga. Kjapp runde på badet, før junior vekkes. Han er alltid i godt humør så det er en god start. Så spises det og gjøres klar til skole og jobb.

– Når starter arbeidet?

– Tilbake på hjemmekontoret ca 0820 eller ev. på kontoret noe senere, og starter da pent med å gå igjennom dagens aktiviteter. Noen dager er det mange telefoner, eller flere timer på Teams, mens andre er rolige og greie.

– Pensko eller feltstøvler?

– Som sivilt ansatt velger jeg selv, og det blir da noe casualt. Nå skal det nevnes at "feltstøvler" gjerne kommer på i helgene, da naturen kaller, særlig om det har blitt mye hjemmekontor. Må da komme meg ut og bort, og helst utendørs.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Løpe... Har løpt et par halvmaraton, men tror jeg har et fullmaraton boende et sted i viljestyrken noen år frem i tid.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Finne flyten i hva som er øvelsens tempo, hensikt og aktiviteter. Finn gleden i det som skjer her og nå. Mike Horn, som gikk over Nordpolen med Børge Ausland, snakket om at han lenge fokuserte på å nå målet der fremme, og jaget frem mot dette, og at han fikk det mye bedre når han lærte å fokusere på opplevelsene her og nå, og nyte eventyret. Ellers dreier velferd seg om mestring, så kunnskap og ferdigheter er suksessfaktorer. Da kan man få til det meste.

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Det er vel en slags øvelse å delta i NATO-grupper, med ukeslange møter av gangen. Veldig fascinerende å observere hvordan de fra de største landene er del av så store institusjoner at det legger klare føringer på hva de kan mene og si, og hvordan de i mindre grad har perspektiver utover sine egne nasjonale ståsteder. Eksempelvis kan det være et enkelt ord som «kompetanse» man ikke kan ta med i NATO-rapporten da dette er strengt definert i ett land.

– Jeg har ellers bodd åtte år i utlandet fordelt på fire land, og har både kjent på, studert og forsket på kulturpsykologi. Det mest fascinerende er dette med 'etnosentrisme', eller hvordan vi (alle) tar våre egne verdier og normer som helt selvfølgelige utgangspunkt og rettesnorer for hva som er "riktig", uten selv å se subjektiviteten i dette.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– De 20- og 75-årige utgavene av meg selv burde ha en del å snakke om. Ellers, mer realistisk, får vi ta en prat med forsvarssjefen om seleksjon.

– Smartklokke – yay or nay?

– Yes. Utseende og funksjonalitet har blitt såpass bra at det tilfører nyttig kunnskap om både trening og andre data. Jeg har blitt veldig glad i og avhengig av Garmin-klokka jeg kjøpte for ett år siden.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Den faglige delen av seleksjon, som vi håndhever for Forsvaret, faller organisatorisk mellom flere ulike stoler. Forankringen skjer derfor hovedsakelig gjennom kontakt med de avdelingene vi støtter aktivt som FOS, luftforsvaret og ulike spesialavdelinger. Dette fungerer veldig bra.

– Utfordringen er den organisatoriske tilknytningen og forankringen oppover i systemet vi er avhengige av for bl.a. ressurser og organisatorisk støtte. Dette samtidig som vi ser at behovet for kunnskap og prosesser rundt seleksjon i Forsvaret er økende i takt med de stadige endringene som til en hver tid pågår.

Powered by Labrador CMS