Morgendrillen
På øvelse med litauiske styrker ble øvelsen satt på pause, og ting ble pakket ned hver kveld så de kunne sove på brakka
Kadetten synes ikke hverdagen i grønn uniform og feltstøvler er veldig feminin, så hun setter ekstra stor pris på de anledningene som tillater pensko.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Etter jeg ble student ringer ikke klokka før 0730, så jeg står opp ganske sent. Vi bor to personer sammen på rom i køyeseng, så for meg er det bare å komme seg helskinnet ned fra overkøya. På grunn av kollektiv slumring er det kritisk å være førstemann til badet.
– Hva er det første du gjør?
– Først bruker jeg noen minutter på å sjekke mobilen, før det er på tide å komme seg ut av senga og få skrudd på radioen. Er nok en smule morgengretten, så lyset går ikke på før jeg har stått opp og er klar for dagen.
– Når starter arbeidet?
– Korona har gjort at logistikken rundt måltider byr på litt utfordringer og tilpasninger, så undervisningen starter ikke før 08.30. De dagene vi har selvstudie pleier jeg likevel å være oppe og klar til 08.00, ellers føler jeg at jeg sover bort hele dagen.
– Pensko eller feltstøvler?
– Pensko. Gøy kan man ha det med begge, men en vil vel alltid ha det en ikke kan få? Hverdagen i grønn uniform og feltstøvler er ikke veldig feminin, så jeg setter ekstra stor pris på de anledningene som tillater pensko. Hadde pensko vært hverdagen ville jeg nok valgt feltstøvler, for det er jo ingen tvil om hva som er mest komfortabelt.
– Pumpe jern eller løpe maraton?
– Etter en alt for lang periode med hovedsakelig løping på agendaen, så skulle man tro at jeg var klar for maraton, men den gang ei. Har alltid syns styrketrening er mest gøy, og savnet har vært stort nå med stengte treningssentre over lang tid. Er likevel ikke fremmed for en utfordring, så det kan godt tenkes jeg må være med løven til Kadettsamfundet på Oslo Maraton etter sommeren.
– Beste triks for velferd på øvelse?
– Om du har mulighet vil jeg si at det å ha med stekepanne er en vinner. Enten om man koster på seg en pakke bacon, tar med pannekakemix, eller om den brukes til å grille brødskiver, så får man litt variasjon fra FRen. Selv pleier jeg alltid å ha med en plate sjokolade og en redbull. De åpnes ikke før øvelsen er over halvveis, for da smaker det ekstra godt.
– Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Jeg har tidligere jobbet i en sanitetstropp, og et år fikk vi muligheten til å være med på en sanitetsøvelse i Romania. Troppen vår fra Norge var den eneste troppen med vernepliktige soldater uten sivil utdannelse innen sanitetsfaget, og vi fikk derfor en del spørsmål fra andre nasjoner om de egentlig kunne jobben sin. Vi ansatte fikk betalt for øvelsen, så vi var klare for å være på jobb hele døgnet. Det viste seg at de andre nasjonene ikke hadde helt samme syn på dette, da øvelsen ble satt på pause og ting ble pakket sammen hver kveld for å tilbringe natten på brakka. En tropp fra Belgia ble inspirert av oss, og valgte å bli ute i øvingsfeltet. De inviterte oss til og med over til deres telt for å drikke vin. Tar gjerne en tur i messa når øvelsen er ferdig, men det hører ikke hjemme midt i det hele for min del.
– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Er ikke så alt for kravstor her. Så lenge den rekker å bli ferdig og jeg slipper å spise alene så er jeg stort sett fornøyd.
– Smartklokke – yay or nay?
– Jeg er nok ikke den mest teknisk anlagte, så bruker ikke alle funksjonene og appene som følger med en smartklokke. På tross av dette er jeg helt avhengig av den. Å dra ut på en løpetur uten klokka som måler, syns jeg er veldig demotiverende. I hverdagen liker jeg også å kunne følge med på skrittelleren. Hadde en periode i høst med corona hvor jeg hadde et snitt på ca 150 skritt om dagen, og når man får den påminnelsen blir ikke dørstokkmila like lang.
– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– På Forsvarets Høyskole opplever jeg det som at den største utfordringen akkurat nå er hvilke retningslinjer som gjelder for oss kadetter. Det er enda ikke definert klart hva som gjelder for kadetter/studenter etter den nye ordningen ble innført. Per nå flyter vi litt i mellom vernepliktig og ansatt, uten at det er avklart hvilken personellgruppe vi egentlig tilhører. Som kadett på det tredje kullet i ny ordning, er det på tide å få avklart dette.
– Generelt er det på Krigsskolen som med de fleste andre utdanninger; med alt for mye å lære, på litt for kort tid. Vi hopper uansett i det, og håper vi kommer helskinnet ut på andre siden.
Liker du denne spalten? Her er flere:
-
Lotte-leder Vilje Maria vil dele en feltrasjon med sin makker i Kristiansand og omegn lotteforening
-
Ble servert dyr champagne og gresshopper av fransk kollega
-
Han liker å pushe sine ansatte og velger fjelltur fremfor fest
-
Lyden av en velfungerende primus optimus er velferd for Lars Birkheim
-
Jan-Petter fikk servert fransk feltrasjon, som selvfølgelig inneholdt en liten kartong rødvin
-
Arnfinn Sjøenden fikk et varmt møte med en finsk sauna på øvelse Ryske