Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Annonse
Navn: Øyvind Førland Olsen
Alder: 41
Yrke: Redaktør i Offisersbladet, medlemsmagasinet til Befalets Fellesorganisasjon.
Sted: Oslo.
Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Alarmen går et sted mellom klokka 06.00-07.00 om morran, alt avhengig av hva programmet for dagen består av. Dusj er obligatorisk – først da føler jeg meg helt menneskelig.
– Så er det å fôre, for så shippe ungene til skolen med skyss eller ved hjelp av deres egne bein. T-banen tar meg til sentrum av Oslo.
Når starter arbeidet?
– Jeg har en fleksibel arbeidsdag, som også innebærer en del reiser for å besøke de stedene der Forsvaret og våre medlemmer er. Hvis det er en vanlig kontordag prøver jeg å rekke fram til klokka 08.00 (det er ikke alltid jeg får til).
Pensko eller feltstøvler?
– Joggesko og tursko – pensko hvis anledningen krever det. Feltstøvler har jeg ikke brukt siden førstegangstjenesten for drøyt 20 år siden.
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Hverken lunger eller fotballkne ville trivdes noe særlig med maraton. Jeg startet likevel med å trene selforsvarssystemet Krav Maga for noen år siden. Det er har gjort meg litt tøffere og det har bidratt til å holde kroppen sånn ganske bra i form.
Beste triks for velferd på øvelse?
– Stå på sidelinjen, dokumentere og etter en del timer finne seg et hotellrom. Jobben krever imidlertid at jeg ser og føler litt på soldatlivet, men det er alltid godt å ha muligheten til å søke tilflukt i det komfortable etter en stund.
Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Under førstegangstjenesten i Kystjegerkommandoen i 2001-02 var utenlandske soldater noe man helst skulle holde seg unna. Det gikk historier om britiske og nederlandske soldater man hverken burde møte på byen eller i skogen.
– Det var også en del fortellinger om dårlige egenskaper til å kle seg etter været og stå på ski, som innebar besøk på sykestua på Åsegården leir i Harstad.
Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Den forsvarstoppen som peker på at Forsvaret har stort problem med å beholde sitt personell, og er åpen om hvilke konsekvenser det vil ha for forsvarsevnen.
– Så må det gjerne pekes på konkrete og troverdige løsninger for å få bukt med problemet, med et krav om politisk handling. Jeg lover å skrive om det.
Smartklokke – yay or nay?
– Nei, helst ikke. Jeg synes det er fiffig med sånne klokker som tilsynelatende kan gå i det uendelige basert på bevegelses- eller solenergi, gjerne en sånn man kan se alle de små delene som får det hele til å fungere.
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Vi har en hel masse flinke tillitsvalgte som gjør sitt ytterste for å følge opp nye og gamle medlemmer – det blir rekruttert godt. Dessverre ser vi at det altfor mange som velger å slutte i Forsvaret til fordel for en jobb i det sivile. Det er ofte folk som har masse mer å gi, men som har kommet til erkjennelsen at gresset er grønnere på den sivile siden av gjerdet.
– For min egen del handler det om å speile Forsvaret på godt og vondt, få fram historiene og lage et magasin som er relevant fra kadett- til (og med) pensjonisttilværelsen.