I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Jeg står opp 05:30 for å dra på trening med generalmajor Ingrid Gjerde. Jeg våkner til alarmen med et hopp, alltid like stresset for at jeg skal forsove meg.
– Må da poengtere at jeg kun har forsovet meg én gang i min militære karriere.
Hva er det første du gjør?
– Vaske ansiktet, ta på solkrem og kle på meg treningsklær, før jeg fyller vannflasken med vann fra dispenseren. Ofte glemmer jeg enten bereten eller støvlene mine, så da må jeg løpe opp igjen.
Navn: Dorothea Bade
Alder: 28
Yrke: Militærassistent til styrkesjefen for UNFICYP, FNs fredsbevarende styrke.
Sted: Kypros.
Når starter arbeidet?
– Jobb starter 07:30, men på grunn av en hektisk (og varm) hverdag må vi trene før jobb hvis vi skal få trent, så derfor starter trening klokken 05:00 eller 06:00.
Pensko eller feltstøvler?
– Ja takk, begge deler. Jeg trives best i støvler på grunn av komfort og type arbeid som hører med når jeg bruker feltstøvler. Etter fem år i dypsnøen i Indre Troms kan jeg telle på to hender antall ganger jeg har brukt pensko, men etter ett år på Kypros har jeg benyttet enhver anledning til å prøve noe med hæl.
– Hvis jeg måtte velge kun ett par hadde det blitt feltstøvler, rett og slett fordi jeg hadde overlevd lenger.
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Ja takk, begge deler her også. Men hvis jeg må velge blir det maraton. Jeg opplever det som mer sosialt og opplevelsesrikt.
– Jeg er nok litt for utålmodig til å pumpe jern, syntes fort at styrketrening kan bli kjedelig, så kombinerer alltid styrke med utholdenhet. Hvis du sier styrkesirkel og CrossFit i makkerpar, da er jeg med!
Beste triks for velferd på øvelse?
– Skulle ønske jeg kunne komme med noe revolusjonerende, men jeg har kun to ordinære tips.
– 1: Jeg tar alltid med noe grønt (salathode, gulrot, agurk, eple) – det sier seg selv, men sjokolade er selvsagt også med.
– 2: Preppe en matboks med hygieneartikler, litt som ditt personlige travel-kit. Speil på innsiden, en holder til tannbørsten og en kam, plass til våtservietter og fuktighetskrem. Jeg har vært alt for lite opptatt av hygiene i felt mine første år i Forsvaret, men det å ha slike elementære artikler lett tilgjengelig på ett og samme sted har gitt meg økt velferd i felt.
Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– På jobbreise til jordanske styrker, hvor jeg sammen med general Gjerde ble servert milkshake med krem toppet med bær under en briefing.
– En annen kulturkrasjopplevelse, dog veldig hyggelig, er alle opplevelse jeg har hatt i samhandling med gurkhaer. Disse er høyt selekterte og robuste nepalske soldater i den britiske hæren.
– Ett eksempel er da jeg sammen med general Gjerde dro ut i felt for å få en situasjonsoppdatering etter en hendelse i buffersonen, og vi ble møtt av en gurkhasoldat som spilte sekkepipe i kilt, på en liten terrasse i tredje etasje på et falleferdig bygg midt i buffersonen.
Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Med min farfar, oberst John Stirling Bade. Han var en britisk krigshelt og veteran. Han døde dessverre da jeg bare var ni år, og jeg har mange spørsmål og saker jeg gjerne skulle ha delt med han.
– Han var en Green Howard og offiser med krigserfaring fra sju ulike teatre. Han mistet flere av sine soldater i kampene i Gudbrandsdalen under 2. verdenskrig da kan kom til Norge for å kjempe for oss nordmenn. Jeg tenker ofte på alle de gode samtalene vi kunne ha hatt, og alle gode råd han ville ha gitt meg over en FR i felt.
Smartklokke – yay or nay?
– Yay! Skritt, antall timer søvn, loggføring av økter og ulike funksjoner og analyser gir meg driv og motivasjon. Jeg er en planlegger, og i jobben min nå er tid kritisk og styrende. Jeg får varsler og påminnelser uten å måtte dra frem mobilen, som tidvis kan oppleves som forstyrrende under møter.
– På motsatt side opplevde jeg lettelse og mer ro etter at klokken min ble stjålet i posten for noen måneder siden. Jeg hadde sendt den inn til reparasjon, og fikk tilsendt en nyere modell. Denne ble borte i posten, og da den omsider kom frem (etter to måneder) lå det en stor boks med norsk grillkrydder der i stedet (selvfølgelig ble den stjålet etter at min mann skrev verdien utenpå pakken). Trolig verdens dyreste grillkrydder.
– Jeg har fått ny klokke nå, sponset av min bedre halvdel, noe som trolig reddet ekteskapet vårt. Med andre ord – smartklokke er bra i regulerte doser, alt med måte!
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Akkurat nå er min arbeidsplass i FN-misjonen UNFICYP, som militærassistent til general Gjerde. Hun er sjef for en militærstyrke på 800 pax fordelt på 15 nasjoner. Der vil jeg si at vår største utfordring faktisk er samhandling med de to andre komponentene; sivile og politiet. Selv om vi er 15 ulike nasjoner i den militære komponentene så er vi ganske like kulturelt, til stor forskjell fra de sivile.
– Hjemme i Norge, i stillingen jeg skal tilbake til, frykter jeg at den største utfordringer blir det å holde på personellet vårt. Vi trenger flere goder og insentiver, ikke minst bedre oppfølging av personellet vårt.
– Jeg kan fokusere på personellet mitt, og sørge for å ivareta dem, men det er opp til det politiske nivået å fatte tiltak som i det lange løp gjør Forsvaret til en mer attraktiv arbeidsplass, da kanskje spesielt Nord-Norge hvor majoriteten av arbeidsplassene for Hæren er. Vi må vise personellet at det finnes gode karrieremuligheter, og at både dem og familiene deres blir ivaretatt.
Liker du denne spalten? Her er flere: