Morgendrillen

FEMKAMP: Ved siden av sitt daglige arbeid i Forsvaret, driver Dreyer med militær femkamp. Her fra nordisk mesterskap i 2022.

Marius Dreyer liker å være «han jævelen som er god i alt»

Det kommer godt med når man driver med militær femkamp, og derfor trener han både styrke og løping. Femkampen tok ham også til Sør-Korea, hvor han opplevde sin største kulturkrasj så langt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Marius Dreyer

Alder: 33

Yrke:

Sted:

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg spretter som regel opp rundt kl 07. I helgene prøver jeg å få slappet av litt lengre slik at jeg får ladet batteriene.

Hva er det første du gjør?

– Jeg spurter gjerne ut på badet for å gjøre meg raskt klar, og avslutter med å se meg i speilet og sier «i dag blir en bra dag» før jeg springer ut døra.

Når starter arbeidet?

– Det er litt fleksibelt, men stort sett er jeg på jobb rundt 07.30.

Pensko eller feltstøvler?

– Feltstøvler uten tvil. Feltstøvlene representerer det fysiske, harde arbeidet, der man i tillegg viser at man kan arbeide uansett terreng og klima. Pensko blir for mye fasade, selv om det kan være artig en gang i blant.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Denne er vanskelig da jeg trener både styrke og utholdenhet i det daglige. Jeg liker å være han «jævelen» som er god i alt. Være allsidig. Men må jeg velge en av de, så ender det med å pumpe jern. Maratondistansen blir litt for langt.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Velferd på øvelse er i mine øyne å finne de basale tingene som gjør at man glemmer de negative tingene ved øvelse. Er man godt trent før man starter øvelsen, vil man kunne stå sterkere kognitivt og fysisk under øvelsen, og det vil oppleves lettere. Klarer man å få inn en treningsøkt under øvelsen kan man kanalisere litt tanker, irritasjon og koble litt av. Ved å få god søvn eller en liten avspenning, så kan man redusere litt stress og føle seg mer opplagt. Og ved å få god (og nok) mat, vil man kunne opprettholde energien lengst mulig.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Den rareste kulturkrasjen jeg har opplevd, må ha vært på en bankett på krigsskolen i Yecheong, Sør-Korea, etter å ha fullført et verdensmesterskap i militær femkamp. Der spilte jeg bordtennis sammen med en kinesisk general, russisk chief of mission, en trener fra Sør-Korea og fire atleter fra Sør-Afrika, Brasil, Colombia og De Forente Arabiske Emirater (UAE).

– Vi var alle i våre representative uniformer som viste vidt forskjellige militære syn. Det var ulike måter å snakke til hverandre på. Noen pratet engelsk, andre klarte kun å snakke med kroppsspråk. Det ble snakket et språk som antas som verdens fredeligste språk, og det ble snakket et språk du blir redd for. Det var ulike drinker i glasset, der noen drakk risvin, noen drakk øl, noen drakk vodka og noen drakk ikke i det hele tatt grunnet religion.

– Og hvis du måtte på toalettet, så var det et skikkelig high tech toalett, hvor du fikk utdelt en stor fjernkontroll som satte i gang både blås, spyl, varme og massasje.

– Men uansett hvor forskjellige vi var, både kulturelt og politisk syn, så møttes vi fredelig på en idrettsplass og hadde det gøy. Det er også noe av det magiske med idretten. Man samles på en arena der det kan måles krefter, men etter man er ferdig, så møtes man i fred og har det artig.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Dette synes jeg er et vanskelig spørsmål, for det er mange jeg gjerne skulle delt en FR med. Det er noe med at det er da man får den gode praten når man setter seg ned med en pose FR.

– Men den første som dukker opp når jeg tenker på spørsmålet, er min avdøde bestefar. Det er en person jeg virkelig savner og skulle pratet mye med.

NORDISK MESTERSKAP: Marius Dreyer (t.v.) sammen med kollega på landslaget i militær femkamp, Kristoffer Skonnord, under nordisk mesterskap i 2022.

Smartklokke – yay or nay?

– Personlig så er dette et YAY. Jeg benytter det i all trening jeg gjør og jeg overvåker meg selv kontinuerlig, slik at mitt treningsarbeid kan bli optimalt. Men med tanke på et arbeidsliv i Forsvaret og fra et sikkerhetsperspektiv, så har jo dette blitt like ille som en smarttelefon.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Den største utfordringen er totalbelastning. Det er kjent at Forsvaret lider av personellmangel og personellflukt, men man glemmer at alle arbeidsoppgavene og kravene fortsatt blir værende, i tillegg til at det kommer nye. Dette medfører at de gjenværende ansatte blir pålagt enda fler arbeidsoppgaver, og det øker stressnivået i en ellers stressende hverdag.

– Jeg er også redd for at Forsvaret begynner å bli for oppslukt i for mange byråkratiske arbeidsoppgaver enn operativ utførelse, noe som medfører at man får blikket bort fra det man virkelig bør fokusere på. Summen ender på et særdeles svekket forsvar, og Norge har fått redusert sin aller viktigste forsikring.

Powered by Labrador CMS