Morgendrillen

FJELLULTRA: Audun Steenberg Haugan (t.v.) er kadett og leder for NOFKA. Her avbildet sammen med medkadett Truls Kristiansen, etter ni kilometer løping, på punktet hvor kadettene begynte å følge løypa til Meråker Mountain Challenge.

Ifølge Haugan er usikkerhet rundt plikter og rettigheter kadettenes største utfordring akkurat nå

Han har nylig løpt et ultraløp i Meråker sammen med andre kadetter på Luftkrigsskolen, og det var gøyere enn enhver styrkeøkt.

Publisert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Audun Steenberg Haugan

Alder: 20

Yrke: Kadett ved Luftkrigsskolen og leder for Norges offisers- og spesialistforbunds kadettutvalg (NOFKA).

Sted: Trondheim.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Den første alarmen ringer 06:50 med ti minutter beregnet slumring før jeg står opp 07:00.

Hva er det første du gjør?

– Første jeg gjør er å få et kyss av samboeren min, mens jeg tenker at det frister å sove en time eller to til, før jeg river meg opp av senga, pusser tenner og hopper i dusjen. Deretter går jeg opp på skolen hvor frokosten står klar.

Når starter arbeidet?

– Forelesningen er i gang 08:00

Pensko eller feltstøvler?

– Feltstøvler! Til tross for at store deler av skolehverdagen foregår innendørs er M77 stort sett en fast del av antrekket.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Der må jeg velge maraton! For åttende året på rad har Luftkrigsskolen gjennomført ultraløp i Meråker. Dette et løp som 2. års kullet gjennomfører, på 72 km og i overkant av 4000 høydemeter.

– Følelsen av å fullføre dette med medkadettene mine, slår uten tvil enhver styrkeøkt for min del.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Her kan man nevne mye, men man kommer uten tvil langt med enkle ting som tørre sokker og en god makker.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

ENGASJERT: Audun Steenberg Haugan er leder for Norges offisers- og spesialistforbunds kadettutvalg (NOFKA).

– Her stiller jeg svakt dessverre. Jeg ser frem til flere opplevelser i årene fremover, men foreløpig er det blankt.

Hvem ville du helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg ville delt en FR med generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg. Den erfaringen han danner seg ved å være leder for Nato i den sikkerhetspolitiske situasjonen vi har i Europa nå, tror jeg gir mange momenter som jeg som kadett kunne lært mye av.

Smartklokke – yay or nay?

– Yay! Jeg er tilhenger av løsninger som faktisk bringer en verdi i hverdagen. Til trening mener jeg at en smartklokke gjør dette. Alt av varslinger og såkalt mas er derimot avslått.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– For oss kadetter er personellkategori et problem som ofte dukker opp. Foreløpig har vi status som militær student, som oppfattes som en rar splittelse mellom status som vernepliktig og ansatt. Dette fører til en usikkerhet rundt hvilke rettigheter og krav vi har til enhver tid. Vi er allerede i gang med å få en klarhet rundt dette, men vi har fortsatt en vei å gå.

– For Forsvaret generelt har jeg inntrykket av at personellmangel og lav ståtid er et stort problem. Det faktum at variable tillegg som for eksempel øvelse- og vakttillegg ikke er en del av pensjonsjonsgrunnlaget er en av faktorene jeg mener har innvirkning.

Powered by Labrador CMS