Morgendrillen

Gesine Stoltenberg Graham under en øvelse med fregattvåpenet.

Gesine valgte vekk «Stoltenberg» på navnelappen i frykt for å gjøre skam på navnet

Nå vil hun gjerne dele en pose feltrasjon med Nato-sjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Gesine Stoltenberg Graham

Alder: 22 år

Yrke: Hovedtillitsvalgt i Sjøforsvaret

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

Jeg er et ekte B-menneske som heller prioriterer 10 minutters ekstra søvn, enn ekstra tid på badet. Når alarmen har ringt et par ganger og klokken bikker 07:20 vet jeg at jeg har akkurat 20 minutter på meg på å stå opp, dusje, ta på uniformen og traske ned til kontoret. Og om du lurte, utsikten fra soveromsvinduet er kontorbygget mitt.

– Hva er det første du gjør?

Dagens første og viktigste gjøremål like før jeg står opp av sengen er superstrekken. Ingenting er som å strekke seg fra fingerspissene til tåtuppene og vri seg rundt som en fisk på land.

– Når starter arbeidet?

Arbeidsdagen starter på papiret kl.07:40, men jeg skal ærlig innrømme at så lenge jeg er like etter de vernepliktige på jobb og i god tid før de ansatte på kontoret så er jeg mer enn fornøyd.

– Pensko eller feltstøvler?

Jeg kan vel ikke si det på noen annen måte enn at jeg er ekstremt happy for at Sjøforsvarsstaben har innført arbeidsuniformen og feltstøvler som godkjent arbeidsantrekk på kontoret.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

Tidligere var det å kunne løfte tungt det som ga meg størst mestringsfølelse. Men Forsvaret har lært meg at det ikke bare handler om å løfte tungt, men også å kunne gå lenger distanser med sekk, samtidig som å være en god makker, klare å prate uten å miste ordene på vei ut av munnen, kanskje til og med få tid til å nyte utsikten. Det er en bra følelse. For å kunne gjøre det er det en fordel å løpe, for meg blir det kanskje ikke maraton, men velger utrolig nok uansett løping foran å pumpe jern.

Gesine Stoltenberg Graham er hovedtillitsvalgt i Sjøforsvaret.

– Beste triks for velferd på øvelse?

Jeg må ærlig innrømme at jeg er dårlig på triks, men jeg satt pris på de små tingene, som blant annet hver pause jeg fikk. Den ene pausen jeg prissatte høyest var den ene gangen presten kom innom i løpet av øvelsen for å avholde en etikkseanse. Da visste jeg at jeg kunne slappe helt av uten forstyrrelser, for meg var dette god velferd.

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

I 2018 deltok jeg på øvelsen Trident Juncture og i den anledning kom jeg i dialog med tre finske soldater. Gjennom en lengere samtale der mye av tematikken gikk på å sammenligne hverandres militære vaner og miljø er det jeg husker best hvor sjokkert de ble over at norske soldater bodde kjønnsblandede rom. Dette kunne de aldri tro var en god ide og dette hadde de ikke troen på at var en suksess.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

Det måtte nok ha blitt Generalsekretæren i NATO, Jens Stoltenberg. Først og fremst en mann jeg beundrer og som jeg kunne tenke meg å lære mer av. I tillegg til det ville jeg fortalt han historien om den gangen på rekruttskolen da jeg måtte velge hvilket etternavn som skulle stå på uniformen min. Jeg valgte å gå for Graham fordi frykten for å ha Stoltenberg-navnet på brystet i kombinasjon med å i verste fall være en dårlig rekrutt var for risikabelt å ta. Jeg ville ikke være den som skulle gjøre skam på navnet.

– Smartklokke – yay or nay?

Nay! For det første så synes jeg at de må lades altfor ofte, de er jo verre enn iPhonen min. For det andre så er det upopulært å bruke smartklokke når du er ute og seiler. På de fleste fartøy er dette fy-fy.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

Hvor skal jeg starte – hehe, neida. Psykisk helse og velferd er veldig i “vinden” for tiden. Men jeg ønsker i tråd med psykisk helse å nevne at vi arbeider mye med å kartlegge de vernepliktiges arbeidstid. Soldatene er unntatt deler av arbeidsmiljøloven, de registrerer ikke arbeidstid og pålegges mye ansvar i tjenesten, spesielt som konsekvens av pandemien. Dette frykter vi i TVO fører til mye overtidsarbeid som er svært tyngende for de vernepliktige. Spesielt i en tid hvor hverdagen er påvirket av strenge restriksjoner og gjerne inndratte permisjonsreiser.

– For Forsvaret generelt er resultatene fra MOST-undersøkelsen noe som må arbeides videre med. Forsvaret har nulltoleranse for mobbing og seksuell trakassering og dermed viser resultatene at Forsvaret har et stykke igjen å gå.

Powered by Labrador CMS