Morgendrillen

GENERALSEKRETÆR: Generalsekretr for Den norske Atlanterhavskomit Kate Hansen Bundt

Generalsekretæren i Atlanterhavskomiteen kjøpte beltespenna og uniformslua til en østtysk soldat for 20 amerikanske dollar

Sist hun brukte feltstøvler, brakk Kate Hansen Bundt begge håndledd på en issvull i skogen.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Kate Hansen Bundt

Alder: 59

Yrke: Generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité

Sted: Oslo

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg er ingen «early riser» og trenger den kaffekoppen min mann vekker meg med på senga for å møte verden engang etter kl 0700.

– Hva er det første du gjør?

– Leser mail og sjekker en rekke norske, engelske og tyske nettaviser før jeg hopper inn i dusjen! Vann i håret, er et must!

– Når starter arbeidet?

– Det kommer helt an på nyhetsbildet, men på en vanlig dag, kl. 09.00. Da fortsetter jeg å orientere meg i det internasjonale nyhetsbildet. På hjemmekontoret følger gjerne webmøter, men nå gleder jeg meg vanvittig til en ny fysisk jobbhverdag, med seminarer, foredrag og møter med interessante mennesker fra inn og utland på Fridtjof Nansen plass 8.

– Pensko eller feltstøvler?

– Definitivt pensko! Mitt «felt» er ikke ute i marka, men gjerne en scene eller et podium, hvor jeg enten leder et seminar eller holder foredrag og da er det selvfølgelig «high heals» som gjelder. Testet feltstøvlene i vinter og brakk begge håndledd på en issvull i skogen, så jeg finner det tryggest på de høye helene.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Ingen av delene. Går heller for hjernetrim!

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Nok vin og interessante mennesker = velferd!

– Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Har aldri vært på denne type øvelse. Men hadde et litt kuriøst møte med andre lands tropper på en togreise gjennom østblokken engang midt på 1980-tallet. Etter lang overtalelse og med fiendes valuta, klarte jeg å få en østtysk soldat til å selge meg beltespenna og uniformslua si for 20 amerikanske dollar. Det var lenge før den type rekvisitter kunne kjøpes ved Brandenburger Tor. Og jeg skulle likt å se hvordan han forklarte seg overfor overordnede som den gang beordret sine soldater til å skyte egne borgere ved grenseovergangene.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Kong Harald. Fordi han er en raus, klok og hyggelig øverstkommanderende for Norge.

– Smartklokke – yay or nay?

– Ingen smartklokke for meg nei. Ville helst hatt en eksklusiv «sveitser». Men har ikke samvittighet til å gå med en klokke som koster en gjennomsnittlig årslønn.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– I vårt arbeid for en kunnskapsbasert forsvars- sikkerhets og utenrikspolitisk samfunnsdebatt, må vi både håndtere nye digitale debattplattformer og tradisjonelle fysiske møter. Atlanterhavskomiteen har mange viktige debatter å føre som vil påvirke Norges sikkerhetspolitiske fremtid og derav forsvarets oppgaver. På Natos juni-toppmøte, ble reformpakken Nato 2030 vedtatt. Reformer som skal sikre at vi og våre allierte er riktig skodd for en verden preget av økende konkurranse mellom stormakter om innflytelse, verdier og reelle interesser. Dette er en konkurranse som Forsvaret må møte med tradisjonelle militære midler, så vel som digitale og andre verktøy. Noen viktige spørsmål fremover blir hvordan vi kan sikre motstandsdyktighet i våre åpne demokratiske samfunn og hvordan vi skal håndterer forholdet til vår viktigste allierte. For å være klar når krisen inntreffer, må man forberede seg i fredstid. Dette må kommuniseres til et sivilsamfunn som skal godta at 65 milliarder skattekroner går til Forsvaret årlig.

Powered by Labrador CMS