Morgendrillen

VILLMARKSLIVET:
VILLMARKSLIVET:

Freddy Bolle drikker morgenkaffe i bestemorens gyngestol, mobbes for Filofax og utdaterte pensko

Han ville gjerne delt feltrasjonen med broren Trond som mistet livet i Afghanistan.

Publisert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Freddy Bolle

Alder: 56

Yrke: Miljøarbeider og foredragsholder

Sted: Hølen

Når og kanskje viktigst: hvordan står du opp om morgenen?

– Våkner gjerne mellom kl 0430-0600. Alltid før klokka.

Hva er det første du gjør?

– Griper etter snusboksen i mørket. 10-15 minutter med en snus i senga. Står opp og setter på kaffen. Rydder kjøkkenet ved behov. Nyter stillheten i huset, bikkja gidder heller ikke å stå opp så tidlig. Sjekker nyheter og litt sosiale medier. Mye fokus på nyheter om politikk i USA. Litt bekymret for splittelsen som foregår der nå. Verden trenger et sterkt og demokratisk USA. Har fast kaffeplass om morgenen i en arvet gyngestol etter bestemuttern. Der sitter jeg med det tomme tusenmeter-blikket mitt og titter ut av stuevinduet en stund før resten av gjengen våkner.

Når starter arbeidet?

– Det varierer veldig. Jobber i turnus med ungdom som er plassert på institusjon. Går tre til fire døgn sammenhengende. Å holde foredrag kan variere fra morgen til kveld.

Pensko eller feltstøvler?

– Fjellsko og tursko er greia mi. Er veldig mye ute i skogen eller på fjellet og fisker på fritiden. Pensko fire-fem ganger i året. Blir litt mobba for de penskoene, er visst sååå 80-talls. Fått beskjed om at jeg kan bytte ut garderoben oftere.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Helst begge deler. Mest pumping av jern og lange gåturer nå. Løpte New York maraton i 2016. Var ikke noe pent syn da jeg kom i mål. Skrangla i knærne, de er rimelig ødelagte etter 37 år med håndball. Når du veier nesten like mye som en middels tung stridsvogn, så er knærne et svakt punkt i skroget som får mye juling.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Snus, tørre sokker, og kaffe hvis tilgjengelig. Samt at de du er i sammen med har like dårlig humor som deg selv.

Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Dette var på midten av 80-tallet, under den kalde krigen. Var på en nærforsvarsøvelse av en militærleir. Da kom det to polakker opp i en mg-stilling for å selge noen malerier. Hm…kreativt. En liten kræsj mellom Nato og Warszawa-landene.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Ikke for å bli for sentimental her. Men det ville jeg gjerne ha gjort med bruttern, Trond Bolle, som døde i 2010. Tatt en cognac til FR-en og mimret om barndommen og livet etter.

Smartklokke – yay or nay?

– Hæ, smartklokke? Nå spør dere en som fortsatt sverger til Filofax for å ha kontroll på møter og diverse annet. Jeg blir trakassert på jobben siden jeg nekter å laste ned en sånn kalender app på mobilen. Nay fra meg.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Nå er jeg ikke lenger i Forsvaret, men jeg er veldig opptatt av verneplikt for alle. Trist at vi har mistet dette. Verneplikten har oppdratt generasjoner på en positiv måte. Samt at det er viktig for totalforsvaret av Norge at alle kan litt om sikkerhet og forsvar. Det er noe i det latinske utrykket «Si vis pacem para bellum»: Hvis du ønsker fred, forbered deg på krig. Vi får jo håpe vi aldri kommer dit. Men det er krefter der ute som ikke alltid vil oss godt.

– Når det gjelder egen jobb med ungdom, har jeg vært i den bransjen i 27 år nå. Registrering er viktig, men det har blitt et enormt skjemavelde med rapportering som spiser opp verdifull tid vi kan tilbringe i sammen med ungdommen.

Powered by Labrador CMS