Morgendrillen

REDNINGSTJENESTEN: Yrket heter redningsmann, selv om man er kvinne i stillingen. Lene Pedersen har hatt jobben i over ti år.
REDNINGSTJENESTEN: Yrket heter redningsmann, selv om man er kvinne i stillingen. Lene Pedersen har hatt jobben i over ti år.

For redningsmann Lene Pedersen er feltsko byttet ut med svømmeføtter

Hun fikk servert vodka i melkeglass av russerne på en øvelse, men synes ikke alle nasjoners tradisjoner bør kopieres hjem til Norge.

Publisert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Lene Pedersen

Alder: 44

Yrke: Redningsmann 330 skvadronen

Sted: Bodø

– Når og kanskje viktigst: hvordan står du opp om morgenen?

– Dersom dagen tillater det, våkner jeg av meg selv når kroppen er uthvilt, normalt sett i 07-tiden. Må jeg opp til et tidspunkt, er favoritten å våkne til P1 Nordland ett minutt før nyhetssending og få med seg denne før dagen starter.

– Hva er det første du gjør?

Hjemme setter jeg på kaffen mens dagens plan blir lagt avhengig av vær og vind. På vakt kan jeg vel si «You never know before after...». Men kaffe og frokost må jeg alltid ha, selv om det nødvendigvis ikke kommer først.

– Når starter arbeidet?

– På vakt har vi i utgangspunktet samling kl.10 før dagens planlagte gjøremål og treningsturer. Men det er til syvende og sist ikke klokken, men oppdragene, som styrer arbeidsdagen. Det kan like gjerne skje at vi våkner av scramble til oppdrag eller at man sover ut etter nattoppdrag.

– Pensko eller feltstøvler?

– Pensko får jeg aldri nok av, selv om det er løpeskoene som blir utslitte - enten de brukes til hverdag eller fest. Feltstøvlene fungerer dårlig i min tjeneste så de er byttet ut med mer praktiske fjellstøvler, eller svømmeføtter.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg er uten tvil mye lettere å lure med ut på en maraton enn inn i styrkerommet for å pumpe jern. Men det forutsettes at maratonen løpes utenfor asfalten og gjerne i fjellet med flott utsikt.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Får jeg lagt inn en trimøkt, spist og sovet nok går det meste fint.

– Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Har fått servert vodka i melkeglass av russerne - men det er nok ikke alle nasjoners tradisjoner vi bør kopiere med oss hjem til Norge.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg har alltid ønsket å spise lunsj med Truls Svendsen. Det tror jeg ville vært et trivelig og interessant måltid. Kanskje han har lært noen triks fra Hellstrøm for å sprite opp FR'n som jeg kan ta med meg.

– Smartklokke – yay or nay?

– Yay... dog smartfunksjonene på klokken er vel langt over det nivået jeg har behov for, da jeg liker best å trene uten klokke. Telefon er uansett ikke tilkoblet da treningsturen er en gylden mulighet til å være frakoblet.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

For 330 skvadronen er vi inne i en krevende periode da vi er midt i overgangen mellom et gammelt, analogt helikopter til et nytt høyteknologisk helikopter. Dette innebærer at personellet, både operativt, teknisk og støttefunksjonene skal konvertere fra Sea King til AW101. Samtidig skal vi drifte tjenesten som normalt. Dette krever god logistikk av både personell og materiell, og stor arbeidsbelastning på den enkelte ansatte. Jeg kan ikke uttale meg for Forsvaret generelt, men slik jeg opplever det i Luftforsvaret har vi en ubalanse mellom personell og pålagte arbeidsoppgaver. For liten bemanning i forhold til oppgaver som skal utføres gir en belastning som sliter på personellet over tid.

Powered by Labrador CMS