Morgendrillen

SKÅL: Øvelse Trident Juncture, oktober 2018. Møte på Hjerkinn jernbanestasjon. Den lokale stasjonsbestyreren, en eldre dame, ønsket å uttrykke sin støtte til øvelsen med å tilby Terje Hanssen (t.h) og Torgeir Gillebo en liten akevitt. – Det er forsvarsvilje i praksis, sier Hanssen.

Ferdigblandet pannekakerøre, og tilgang på en primus, stekepanne, smør og sukker er hans beste triks for velferd på øvelse

Terje Hanssen ville aller helst delt en pose FR med Astrid Loftås Sandven, kadettenes representant på Sjøkrigsskolen og tidligere landstillitsvalgt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Terje Hanssen

Alder: 52

Yrke: Sjef for Utdanningsseksjonen Forsvarsstaben/HR

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Blitt tidligere og tidligere etterhvert, men normalt mellom 0600-0630. Tar lett ett snooze-trykk på iPhone hvis mulig før begge føtter settes i gulvet.

Hva er det første du gjør?

– Ingen dusj er bortimot utenkelig, det starter dagen. Deretter kjapp frokost og en presskanne-kopp med kaffe, det er lykke.

– Når starter arbeidet?

– Som regel 0730, av og til 0630 eller 0800, avhenger av agendaen den dagen.

– Pensko eller feltstøvler?

– Jeg trives godt i begge. Operativ evne og godt samvirke kan skapes uavhengig av skotype, men feltstøvler er behagelige og inngått gjennom mange år.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Veldig glad i løping, den beste og enkleste form for trening i alle mulige situasjoner og når reising etterhvert blir normalt igjen.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Ferdigblandet pannekakerøre, og tilgang på en primus, stekepanne, smør og sukker øker moralen i takt med at blodsukkeret stiger. Alt dette stæsjet finner man stort sett plass til i et pansret kjøretøy.

– Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– I Taskforze Uruzgan/Sør-Afghanistan i 2009 skulle vi støtte de afghanske myndighetene i å arrangere en stor sikkerhetskonferanse med 1200 lokale deltakere inne i vår egen ISAF-leir. Alle sikkerhetstiltak var ivaretatt for egen og deres sikkerhet. To timer før konferansen startet var det imidlertid tilsynelatende ingen plan for matservering, og det ble vurdert en kriseløsning med feltrasjoner fra ISAF sin side. Sikkerhetssamtaler på tom mage er jo ikke spesielt smart. En time før start kom en lokal gjeter inn porten med 20 sauer ruslende etter seg. 4 timer senere var samtlige 1200 deltakere godt forsynt. Vi lærte at tillit, lokal logistikk og korte forsyningslinjer fungerer.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Astrid Loftås Sandven, kadett på Sjøkrigsskolen og kadettenes representant i styret på Forsvarets Høgskole. Tidligere landstillitsvalgt i TVO. Smart, kritisk, uredd, konstruktiv og med et positivt blikk på de mulighetene som utdanning i Forsvaret gir ville det blitt en god samtale for begge parter.

– Smartklokke – yay or nay?

– Nay, har mer sansen for å kjenne på følelsen som trening gir, ta pulsen på halspulsåren, x med fire og lure på om jeg egentlig telte riktig.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Jeg opplever av og til at for mange tar på seg for mange bekymringer som de heller ikke er i posisjon eller forutsatt å løse. Vi er nå i innspurten på en evaluering av utdanningsreformen. Det vil gi oss et godt faktagrunnlag for videre utvikling av utdanningssystemet i Forsvaret. Det er summen av alle gode krefter som bidrar til utvikling og vekst. Da er åpenhet og ærlighet i argumentasjonen viktig, samt at tiltakene bygger på et godt faktagrunnlag. Dersom vi opplever at flere kollegaer slutter tidligere i Forsvaret enn vi skulle ønske er det greit å starte med å løse de små og store utfordringer man møter hver dag i sin egen jobbhverdag, og samtidig prise seg lykkelig over at noen andre har ansvaret for å løse utfordringer på et høyere nivå. Forsvarsstaben er et eksempel på et slikt nivå.

Powered by Labrador CMS