Morgendrillen

FERSKT FORHOLD: Ellas forhold til lov om offentlige anskaffelser er foreløpig godt. – Med stadig nye juridiske problemstillinger som dukker opp, tror jeg det vil bli enda sterkere med tiden, og det ser jeg frem til.
FERSKT FORHOLD: Ellas forhold til lov om offentlige anskaffelser er foreløpig godt. – Med stadig nye juridiske problemstillinger som dukker opp, tror jeg det vil bli enda sterkere med tiden, og det ser jeg frem til.

Ella skulle ønsket seg en enda grønnere hverdag som vernepliktig jurist

– Som singel må jeg innrømme at det ikke hadde vært feil å dele en pose FR med en kjekk, helst litt småspist, soldat!

Publisert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Ella Pettersen

Alder: 24 år

Stilling: Vernepliktig akademiker (VA) - jurist / løytnant / merkantil saksbehandler

Tjenestested: Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO), Kjeller Base

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

Jeg står opp til alarm hver morgen, enten min egen eller alarmen på et av naborommene. Det har sine fordeler å bo i en gammel forsvarsbolig hvor det er lytt mellom veggene; du kommer deg alltid opp om morgenen! Min egen alarm ringer kl. 6:30, så hvis jeg ikke våkner av en annen alarm før det, står jeg opp da.

– Hva er det første du gjør?

Det aller første jeg gjør etter at alarmen er skrudd av, er å skru på lampen over sengen så den lyser meg i ansiktet – ønsker å våkne raskt for å være sikker på å ikke sovne igjen. En litt brå og brutal start på dagen, akkurat sånn jeg lærte i rekrutten at det skal være. Deretter bruker jeg noen minutter på å sjekke telefonen min og skaffer meg en rask oversikt over hva som har skjedd i verden i løpet av natten. Resten av morgenen går rolig for seg med morgenstell, havregrøt, kaffe og God Morgen Norge.

SUPER-MARIO: Hunden heter Mario, men hvis han er ekstra snill kalles han super-Mario. – Han fylte nylig ett år, så han er fortsatt litt rampete og ikke altfor ofte super.
SUPER-MARIO: Hunden heter Mario, men hvis han er ekstra snill kalles han super-Mario. – Han fylte nylig ett år, så han er fortsatt litt rampete og ikke altfor ofte super.

– Når starter arbeidet?

Jeg er på jobb hver dag mellom kl. 8 og 8:30. For meg som B-menneske er det ganske tidlig, men som militær er det vel nesten i seneste laget.

– Pensko eller feltstøvler?

Dessverre har jeg ikke tatt i bruk penskoene mine enda, så feltstøvler må gå foran pensko. Jeg har vært en stor fan av feltstøvlene i hele høst og vinter da det var kaldt nok til å ha ullsokker i skoene. Nå som det har blitt vår, og ullsokkene er tatt av, opplever jeg at jeg har støvler som er minst to skostørrelser for store, og det er ikke like behagelig... Skjønner at tiden kanskje er inne for å gi penskoene en sjanse.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

Jeg har alltid vært glad i å trene styrke, men har mistet litt pumpen etter at treningssentrene stengte ned. Løping utendørs er derfor å foretrekke nå for tiden, selv om jeg ikke akkurat kan kalle meg noen maratonløper.

– Beste triks for velferd på øvelse?

Lite revolusjonerende triks, men en plate (eller tre) med melkesjokolade i innerlommen var avgjørende for meg. Jeg hadde små premieutdelinger med meg selv underveis der jeg tok meg noen ruter av sjokoladen når jeg følte jeg fortjente det. Ellers hadde jeg med meg noen luksuriøse og eksotiske kaffeposer, som nok hadde gitt en litt ekstra velferdsfølelse. Dessverre ble de glemt i kampens hete, så jeg kan ikke med sikkerhet anbefale det videre.

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

PÅ STEDET SMIL: Bildet ble tatt under en drikkepause ute på marsj, da det fortsatt var nok krefter igjen til å smile.
PÅ STEDET SMIL: Bildet ble tatt under en drikkepause ute på marsj, da det fortsatt var nok krefter igjen til å smile.

Jeg har dessverre ikke hatt muligheten til å delta på øvelse med andre lands styrker (enda). Som akademiker rett fra skolebenken, var likevel møtet med Forsvaret en kulturkræsjopplevelse i seg selv. Det var et lite sjokk å gå fra stor frihet i studenttilværelsen og fra et studie som forutsetter at du tenker, vurderer og konkluderer selv, til å innrette seg etter oppsatte tider, rutiner, ordre og instrukser. I ettertid synes jeg det er gøy å ha erfart begge deler.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

Som singel må jeg innrømme at det ikke hadde vært feil å dele en pose FR med en kjekk, helst litt småspist, soldat. :)

– Smartklokke – yay or nay?

Yay! Smartklokken min var som min tredje makker i rekrutten. Den sørget for at jeg alltid hadde kontroll på tiden, og ga meg trøst og motivasjon da de fysiske utfordringene kom på løpende bånd. Den var en daglig påminner om at hard innsats gir resultater.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

Noe jeg synes er en utfordring i Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO), som jeg jobber i, er at det i liten grad legges opp til at vi som er militært ansatt får vedlikeholdt militærkunnskapene og -ferdighetene våre. Jeg skulle ønske jeg hadde en mer grønn hverdag, siden jeg tross alt er vernepliktig. Nå gjør jeg akkurat samme jobb som en sivil jurist, bare at jeg gjør den i uniform. Jeg tror noe av grunnen til at det er sånn, er at det er flest sivilt ansatte i FLO, som gjør at det ikke er så stort fokus på dette, i tillegg til at korona helt sikkert har en del av skylden. Koronapademien er helt klart en av de største utfordringene til Forsvaret generelt akkurat nå.

Powered by Labrador CMS