Morgendrillen

RER OPP: Robert Mood er sørger for å avslutte dagen med en pent oppredd seng. Her er han avbildet i 2018 i forbindelse med kampanjen Barsk i vest for å få flere til å bruke redningsvest.

Hårene reiste seg og svetten spratt da en amerikansk fenrik serverte Robert Mood i 1990

Selv har han daglig privilegiet å servere familien frokost – en time etter han selv har startet dagen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Robert Mood

Alder: 62 år

Yrke: Seniorrådgiver Orator

Sted: Oslo

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Står opp 0600, lufter sengeklærne og går på badet. Sengen res opp etter frokost slik at jeg, i tråd med admiral McRavens gode råd, alltid avslutter dagen hyggelig når jeg møter en pent oppredd seng. Ikke minst hvis dagen har vært ekstra strevsom.

– Hva er det første du gjør?

– Dagene starter med å sette på kaffi og tømme oppvaskmaskinen. Deretter nytes et stort krus kaffe mens nasjonale og internasjonale nyheter leses på laptop'en. Klikkhoreriet i norske tabloidaviser gjør det raskt å komme gjennom disse, mens The Guardian, The Economist og Foreign Affairs byr på mer interessant lang-lesing. Kanskje en daglig tweet. Det er mitt privilegium å lage frokost til resten så etter en liten time dekkes frokostbordet.

– Når starter arbeidet?

– En gammel velbrukt kropp og hjerne trenger vedlikehold og strukturert innsats for å øke trivsel og forebygge forfall, så dagene startes med en time tredemølle og vekter eller en joggetur i skogen, før jeg går løs på dagens avtaler etter kl 0930. Deilig å ha mer myndighet over egen kalender!

– Pensko eller feltstøvler?

– Pensko hører definitivt med når jeg pynter meg til høytidsdager, utdeling av Sønstebyprisen eller fest, men trivselen er minst like stor med feltstøvler, sekk, fiskestang og Packraft i villmarken.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Styrketrening er en undervurdert del av grunnlaget for maratonløping. Selv har jeg bare fullført noen få, med en kropp som ikke er skapt for løping, men alle knebøyene og markløftene bidrar godt til jevnt sig.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Velferd i felt handler om tørre klær når du kryper inn i teltet etter en våt og kald dag. Med en snickers pr dag i sekkelommen blir det fullkomment.

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Jeg tror det var en USMC-fenrik som trakk opp tabascoen av sekken da jeg var lagfører på alliert vinterkurs i 1990 og gav meg noen (litt for mange) dråper i Rett i koppen-suppen. Den følelsen, da hårene reiste seg på hodet og svetten spratt husker jeg fortsatt.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

Donald Trump. Etter å ha møtt profesjonelle, reflekterte og dyktige offiserer fra USMC på skole og i felt er det et stort mysterium for meg hvordan Trump kunne bli president i USA. Var han et arbeidsuhell eller et symptom på en dypere utvikling i USA vi bør uroe oss veldig for?

FORSVARSKARRIERE: Robert Mood under kontingentskifte i Kosovo i år 2000.

– Smartklokke – yay or nay?

– Jogging er først og fremst trivsel på tur med lyden av naturen i ørene, men en god smartklokke og pulsbelte gir meg mye glede, og så har jeg lært meg å løpe rolig nok på langtur ;-))

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Orator, etikkarbeid for Norges idrettsforbund, Kirkerådets internasjonale utvalg, Sønstebyfondet, Society Lab, veteraner og skrivelyst gir veldig meningsfylte oppgaver, men for få timer i døgnet.

– Forsvarets største utfordring må være at Operativ evne defineres for snevert og tilbakeskuende. Jeg våger påstanden at hvis Eirik fikk politisk mandat til å tenke nytt og fremtidsrettet kunne vi få betydelig bedre og mer relevant operativ evne for pengene.

Powered by Labrador CMS