Morgendrillen
Den franske utvekslingseleven ble sjokkert da en orlogskaptein slo seg ned på bordet ved siden av kadettene på Sjøkrigsskolen
En av Forsvarets store utfordringer er alle varslingssakene, og den mangelfulle håndteringen av disse, mener kadett Regine Eide.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Når jeg står opp er litt avhengig av om jeg er inne i en god døgnrytme eller ikke. Om rytmen er god står jeg opp rundt 06.00 for å trene, om rytmen er dårlig står jeg opp 07.15 og gjør meg klar for skoledagen. Uavhengig av tidspunkt er jeg nødt til å ha en slumring før jeg står opp.
Hva er det første du gjør?
– Scroller telefonen halvveis i ørska for å våkne, deretter klatrer jeg ned stigen fra overkøya i den luksuriøse køyesenga vår.
Når starter arbeidet?
– Undervisningen begynner som regel klokken 08.00. Dersom undervisningen begynner senere en dag, er det fortsatt nok av oppgaver og gjøremål å ta fatt på fra klokken 08.00.
Pensko eller feltstøvler?
– Feltstøvler. Endte opp med tidenes gnagsår etter å ha brukt penskoene på 17. mai, så de har ikke blitt brukt noe særlig etter det. Er for øvrig heller ikke så flink til å gå i høye hæler, så de blir sjelden prioritert også av den grunn. Det er noe med bevegelsen i knærne mine som ikke vil se naturlig ut uansett hvor hardt jeg forsøker.
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Jeg liker nok best å løpe, men maraton blir litt i lengste laget for meg. Jeg spiller derimot mye fotball, så vanlige joggeturer og intervalløkter passer meg godt! Ellers liker jeg også å trene styrke, men det passer ofte dårlig inn i ukeplanen å gå rundt stiv og støl i noen dager.
Beste triks for velferd på øvelse?
– I felt vil jeg anbefale å alltid ha en ziplock-pose med nøtter og sjokolade på innerlomma. Smaker utrolig godt når det er kaldt ute og det kvikker en opp når man er trøtt. Man skal heller ikke undervurdere velferden du (og andre for så vidt) får av å ivareta personlig hygiene i felt! Selv om det kan bety at man må ofre fem minutter i posen, er det verdt å unne seg en liten vask en gang iblant. På seilas med Statsraad Lehmkuhl gav en melkeskummer en stor dose velferd til hele besetningen i form av iskaffe i vaktpausene. Melkeskummeren måtte dessverre bøte med livet halvveis i seilasen etter det man kan beskrive som massivt overbruk.
Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Dessverre inntraff corona midt i min førstegangstjeneste i luftvernbataljonen, så det har ikke blitt så mange av hverken kulturkrasjer eller møter med andre lands styrker i løpet av min treårige militære karriere. Noe jeg har bitt meg merke i er likevel hvor flatt rang-systemet er i Norge i forhold til andre land. Under en lunsj på Sjøkrigsskolen ble den franske utvekslingseleven vår aldeles sjokkert da en orlogskaptein slo seg ned på bordet ved siden av oss. Det var noe som aldri ville passet seg ved hans sjøkrigsskole.
Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Jeg ville gjerne delt en feltrasjon med laget mitt fra førstegangstjenesten, både for å mimre tilbake til et fint år og for å forsøke å gjenskape min største kulinariske FR-opplevelse. På fyringsvakt i teltet etter en kald nattevakt ute, fyrte jeg opp en svensk FR av typen «Pasta with cheese and vegetables». Jeg tror aldri FR har luktet og smakt så godt før!
Smartklokke – yay or nay?
– Yay!! Jeg er litt for avhengig av smartklokken, spesielt når det kommer til trening. Dersom jeg møter opp til trening og innser at klokken ligger igjen hjemme, er det en liten stemme i hodet som sier at jeg likeså godt kan droppe hele økten. Man har ikke trent dersom det ikke ligger på Strava vel ...? I tillegg er en smartklokke som vibrerer når man blir oppringt veldig praktisk for oss som konstant har telefonen på lydløs.
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Som kadett på ny ordning, er den største utfordringen jeg opplever på min arbeidsplass den mangelfulle personellkategorien «kadett». Vi balanserer mellom regelverkene for vernepliktige og ansatte, og det er vanskelig å få en god oversikt over våre rettigheter og plikter. Selv om det nå er fire år siden innføringen av Ordningen for militært tilsatte (OMT), merker vi som kadetter fortsatt at det er mange løse tråder som må tas tak i før man kan si seg fornøyd med implementeringen. I Forsvaret generelt mener jeg en av de store utfordringene i dag er alle varslingssakene, og den mangelfulle håndteringen av disse. Selv om det er trist å høre om at slikt skjer i vår organisasjon, mener jeg det er utrolig viktig at vi når får et økt fokus på disse hendelsene og på prosedyrene for hvordan disse skal håndteres. Jeg har tro på at økt fokus på- og samtaler rundt disse temaene er viktige tiltak for å få bukt med denne problematikken.
Liker du denne spalten? Her er flere:
-
Lotte-leder Vilje Maria vil dele en feltrasjon med sin makker i Kristiansand og omegn lotteforening
-
Ble servert dyr champagne og gresshopper av fransk kollega
-
Han liker å pushe sine ansatte og velger fjelltur fremfor fest
-
Lyden av en velfungerende primus optimus er velferd for Lars Birkheim
-
Jan-Petter fikk servert fransk feltrasjon, som selvfølgelig inneholdt en liten kartong rødvin
-
Arnfinn Sjøenden fikk et varmt møte med en finsk sauna på øvelse Ryske