Morgendrillen

ARBEIDSUNIFORM: Julie Fossem sverger til arbeidsuniformen og feltstøvler, men har lært seg å skifte til penere antrekk i en fei.

Stabssjefen fikk en high-five av Fossem da arbeidsuniform ble daglig antrekk

Adjutanten til sjefen for Sjøforsvaret trives aller best i fjellet. Der kunne hun tenke seg å dele en feltrasjon med dronning Sonja.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Julie Marie Borna Fossem

Alder: 30

Yrke: Adjutant for sjef Sjøforsvaret

Sted: Bergen

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg er en ufyselig morgenfugl som liker å stå opp om morgenen. Når klokka ringer avgjøres av hva som står i kalenderen, men jeg liker å ha god tid om morgenen.

Hva er det første du gjør?

– Helst hører jeg på nyhetsmorgen på P2 og surrer litt rundt, kanskje med en kopp kaffe. Som regel sjekker jeg e-post på mobilen, og svarer på det som må svares på før dagen braker løs. Er jeg heldig blir det tid til en treningsøkt.

Når starter arbeidet?

– Hverdagen som adjutant er uforutsigbar og få dager er like. Det er noe av det som gjør jobben spennende, synes jeg. Dagen starter når og der hvor kalenderen sier det. Som regel følger jeg sjef Sjøforsvaret på aktiviteten han skal gjennomføre, og det kan være både her og der i inn- og utland, til lands og til sjøs.

UFORUTSIGBAR HVERDAG: I stillingen som adjutant er få dager like for Julie Fossem.

Pensko eller feltstøvler?

– Hvis jeg får velge går jeg i feltstøvler. En av de største milepælene i sjøforsvarsstabens nyere historie var da stabssjefen i 2021 besluttet å innføre arbeidsuniform som daglig antrekk. Da fikk han high-five fra meg. Med det sagt står T1 og pensko alltid klare til å bli kastet på i hurtig tempo. Jeg har lært meg å skifte ganske fort.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg trener styrke fordi det er lurt (litt som at jeg tar tran, pusser tenna og bruker solkrem) og løper fordi jeg liker det. Det er en slags mental avkobling for meg. Hvis jeg skulle løpt maraton måtte det vært på sti og helst på fjellet, der liker jeg meg best.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Jeg elsker galgenhumor, og det er lite en skikkelig latterkule ikke kan bøte på. Mitt beste triks er å holde humøret oppe, det smitter. Det er alltid noe man kan le av, og det å dele en skikkelig latter løser som regel opp stemningen.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– I 2011 var jeg om bord på KNM Helge Ingstad og med på øvelse Pomor, som var en årlig vennskapsøvelse med norske og russiske marinefartøyer. I løpet av øvelsen lå vi til kai og spilte en vennskapelig fotballkamp. Som eneste kvinne på banen lot de russiske motspillerne meg få ha ballen i fred, de syntes det var uhøflig å takle en kvinne. Det var en åpenbar fordel for oss, og jeg fikk lov til å score mål uten særlig motstand. Det er rart å tenke på hvordan relasjonen til vårt naboland har endret seg på disse årene.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Dronning Sonja er en imponerende dame som har levd et spennende liv. Jeg ville gjerne delt en FR med henne i fjellet et sted, og hørt noen gode historier om livet i skillelinjen mellom friluftsliv, kunst og verdens statsledere.

Smartklokke – yay or nay?

– Garminklokken min og jeg har et nært forhold, på grensen til avhengighet. Logg alt, alltid! Varslinger har jeg ikke på, det synes jeg er forstyrrende, men jeg er lidenskapelig opptatt av statistikk fra tur og trening, og Strava er mitt foretrukne sosiale medium. I hverdagen har jeg alltid en analog klokke tilgjengelig for bruk i skjermede områder, og da kjenner jeg på fraværet av Garminen, som om jeg er litt naken når den ikke logger skritt.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Uten menneskene er Forsvaret ingen ting. Vi er avhengig av kvalifisert og relevant kompetanse i form av motiverte ansatte for å løse vårt samfunnsoppdrag. Disse må vi klare å både rekruttere og beholde i et arbeidsmarked preget av hard konkurranse om de beste hodene.

Powered by Labrador CMS