Morgendrillen
GENERALSEKRETÆR: Øystein Wemberg ble generalsekretær i veteranforbundet SIOPS i 2019.
Foto: Ylva Seiff Berge.
Øystein Wemberg har avlivet feltskoene for godt, men sverger fortsatt til Freia
Generalsekretæren i SIOPS vil dele feltrasjonen sin med veteraner med psykiske plager.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Navn: Øystein K. Wemberg
Alder: 59.
Yrke: Generalsekretær i veteranforbundet SIOPS (skadde i internasjonale operasjoner).
Sted: Oslo.
Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Pandemien har skapt en ny rytme for meg, som blir beholdt fremover. Står raskt opp arbeidsdager kl. 05:00 når mobilalarmen ringer, for det er kort tid til å rekke første tog til Oslo. 05:00-regelen gjelder definitivt ikke i helgene.
Hva er det første du gjør?
– Tannpuss, barbering og dusj.
Når starter arbeidet?
– Er på plass på kontoret rett over kl 06:00. De første1,5 til to timene alene på kontoret med kaffekoppen er gull verdt.
Pensko eller feltstøvler?
– Det har vært pensko i mange år med stabs- og kontorarbeid. Feltstøvlene ble avlivet da jeg sluttet i Forsvaret og er erstattet av tursko – som brukes ofte.
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Definitivt pumpe jern. Jeg liker å holde meg i form, men trener for lite. Løping over 5km har aldri vært min greie.
Beste triks for velferd på øvelse?
– Freia melkesjokolade! En godt gjemt sjokoladebit har alltid gjort underverker og skapt god stemning. Er kjent for å like søtsaker og eldste barnebarn på 10 år kaller meg en godteklump.
Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– I 1992 deltok jeg i planlegging av en bilateral redningsøvelse mellom norske og russiske militære og sivile redningsressurser. På arbeidsmøte i Murmansk, så ble det fremlagt håndtegnede kartutsnitt over søks- og funnområdet til havs med geografisk posisjon for hvor markørdukkene skulle være, og en liste over hvilke redningsenheter som skulle plukke de opp. Det var vi overhodet ikke forberedt på.
– På norsk side var vi opptatt av en mest mulig realistisk øvelse. På russisk side var man opptatt av at alle deltakende enheter måtte finne alle markørdukkene. De vidt forskjellige tilnærminger til øvelsen krevde mye dialog og gode kompromissløsninger som begge parter kunne akseptere. Vi fikk det til med respekt for hverandre på godt sjømanns vis.
Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Stadig tjenestegjørende veteraner som sliter psykisk som følge av sin tjeneste i internasjonale operasjoner. Jeg ville diskutert hvorfor over 72% av de som oppfyller kriteriene for en eller flere psykiske plager ikke søker hjelp (ifølge en studie fra Forsvarets sanitet fra 2016).
– Det er knyttet barrierer og stigma til dette. Vi trenger mer innsikt og forståelse for hvorfor det er slik, og hva som kan være mulige tiltak for å endre denne situasjonen.
Smartklokke – yay or nay?
– Et klart nay! Tekniske duppedingser, mobiltelefoner og fjernkontroller har aldri vært min styrke. Det tror jeg mange er enig i – spesielt min kjære kone.
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Ny regjeringssammensetning med politisk plattform blir viktig for Forsvaret, og ikke minst valg av ny forsvarsminister. Det får stor betydning på kort og lang sikt også for oss som veteranorganisasjon. Vi forventer at ny forsvarsminister blir en sterk støttespiller til veteraner som blir skadet som følge av tjeneste ute, og at ny statsråd tar skikkelig tak i arbeidet med utarbeidelse av en ny handlingsplan og strategi for veteranforskning.
– I SIOPS venter vi nå på Afghanistan II undersøkelsen som kommer om få dager. FSAN har allerede uttalt offentlig at det er en høyere andel veteraner med psykiske plager nå enn ved forrige undersøkelse i 2012.
– Videre at de med mange og krevende deployeringer er mer utsatt for psykiske plager. Dette er ikke overraskende, men allikevel svært bekymringsfullt. Oppfølgingen av undersøkelsen vil sette ny fokus på psykisk helse i Forsvaret, og behov for nye tiltak. Der skal SIOPS delta med våre syn og innspill.
Liker du denne spalten? Her er flere: