Morgendrillen

VELFERD ER VIKTIG: – Som avdelingstillitsvalgt hadde vi fast rutine å kjøre ut i skogen med skoleboller til alle på skytebanen, sier Anette Hyldmo.

TVO-Anette skulle gjerne delt en feltrasjon med farfarens onkel som deltok i slaget om Narvik, men har selv vært pinlig lite i felt

Å løpe et maraton er uaktuelt, men å gå et maraton til for eksempel et eksotisk fjell er meget innafor. – Jeg løper kun til T-banen.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Anette Hyldmo

Alder: 22 år, fra Trondheim.

Yrke: Landstillitsvalgt i Tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO)

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg er et fælt B-menneske, så for meg er morgenen tung. Første alarm ringer vanligvis 0630 og ringer deretter hvert 5. minutt den neste halvtimen. Hjemmekontor snakker for seg selv, da går det tregt. Og så vil jeg benytte anledningen til å nevne at jeg er særdeles takknemlig for fleksitiden.

– Hva er det første du gjør?

– Siden jeg har slumret alt for lenge rekker jeg ikke stort annet enn en rask dusj, tannpuss og løpe til t-banen. Frokosten må vente.

– Når starter arbeidet?

– På kontoret: etter frokosten er fortært og jeg har hatt en del skitprat med mine gode kollegaer. På hjemmekontoret: en time senere enn jeg egentlig har samvittighet til.

– Pensko eller feltstøvler?

– Jeg velger feltstøvler fremfor pensko når som helst. Med penskoene følger det gjerne en litt for stram uniformsbukse. Jo mer komfortabelt jo bedre.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Må jeg velge blir det å pumpe jern. Å løpe et maraton er uaktuelt, men å gå et maraton til for eksempel et eksotisk fjell er meget innafor. Jeg løper kun til t-banen.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Jeg har vært pinlig lite på felt, men velferd kan jeg. Under min førstegangstjeneste som avdelingstillitsvalgt for Marinen hadde vi fast rutine å kjøre ut i skogen med skoleboller til alle på skytebanen. Dette ble høyt verdsatt av både vernepliktige og ansatte. Og så bestilte vi alltid noen ekstra til oss selv. Velferd er viktig!

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Som nevnt har jeg ikke vært mye på øvelser i mine år i Forsvaret, men under rekrutten på Madla delte vi kaserne med flere NATO-soldater fra flere ulike land. Da fikk jeg høre at de var sjokkerte over hvor lettkledde vi gikk fra dusjen til lugaren. Men det hadde vel flere reagert på uavhengig av kultur.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg hadde gjort mye for å kunne delt en lapskaus-FR med Major Ivar Hyldmo, min farfars gammelonkel. Major Hyldmo sto i front med sin 2. bataljon i slaget om Narvik 28. mai 1940, som regnes som Hitlers første militære nederlag. Godt utstyr har mye å si, men all ære til dyktige og modige soldater som ofrer mye for å gå i strid for Norge. Stolt over slektshistorien og det er gøy å jobbe i samme organisasjon. Det hadde vært spennende å høre historien fra hans side og ikke minst fortelle hvordan dagens forsvar ser ut.

– Smartklokke – yay or nay?

– Nay. Har en simpel pulsklokke og en smarttelefon og føler ikke jeg har flere behov… enda.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– En stor utfordring akkurat nå både for min arbeidsplass og for Forsvaret er konsekvensene pandemien har hatt på vår psykiske helse. Denne uforutsigbare tiden med mange restriksjoner kan oppleves vanskelig og tung både for de på hjemmekontor og for de vernepliktige som bor på leir. Selv kjenner jeg at hverdagslige ting er litt mer krevende enn før og at det er litt ekstra kjipt å bo alene. Min oppfordring er å være åpen og prate med venner og kollegaer om hvordan man har det. Svært ofte er det noen som har opplevd noe liknende. Vi skal ikke skamme oss over egne følelser. Har du behov for mer hjelp har Forsvaret et gratis tilbud gjennom Grønn Linje hvor du kan være anonym. Her møter du frivillige fra Kirkens SOS som har trening i å snakke med mennesker i vanskelige situasjoner. Sivilt telefonnummer er 800 30 445.

Relaterte artikler

morgendrill tillitsvalgtordningen narvik sjøforsvaret

Powered by Labrador CMS