Meninger

KLARE TIL STRID: Ukrainske soldater fotografert rett nord for Kyiv torsdag.

Forsvarsekspert om krigen i Ukraina: Kampene vil fortsette utover natten

Palle Ydstebø ved Forsvarets høgskole oppsummerer krigshandlingene første dag av den russiske invasjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Torsdag 24. februar 2022:

Russland begynte med et angrep med fly, missiler og krysserraketter mot ukrainske strategiske mål. Militære kommandoplasser, etterretningshovedkvarteret, flyplasser og annen militær infrastruktur ble angrepet.

Russerne oppgir at 70 mål ble ødelagt. Vi kan tolke de til at 70 mål ble angrepet. Ukrainske styrker hevdet å ha skutt ned inntil seks fly og et helikopter tidlig på dagen. Utpå formiddagen gikk russiske mekaniserte styrker over grensen i nord fra Hviterussland og Russland. Det var mindre styrker som virket å være oppklaring med noen ti-talls stridsvogner og stompanservogner på hver akserettet mot hovedstaden Kyiv og byene Cherniv, Sumy og Kharkiv.

Hevder det ble slått tilbake

Ukraina hevder å ha slått tilbake angrepene og påført russerne tap på flere titalls stridsvogner, blant annet med Javelin panservernraketter. Den ukrainske hæren mener kraftsamlingen er mot Kharkiv, basert på styrkeoppbyggingen på russisk side av grensen. Forsøk på å angripe ut fra de opprørskontrollerte «folkerepublikkene» Luhansk og Donetsk skal være slått tilbake.

Les også: Da Vlad (28) var med på de første kampene i Øst-Ukraina, måtte han kjøpe hjelm og skuddsikker vest selv.

Det er ikke rapportert om amfibielandsettinger langs Svartehavs- og Azovhavskysten, men angrepet fra Krimhalvøya har hatt stor framgang og nådd fram til Dnjepr og havnebyen Kherson.

Russerne presser videre nord- og østover mot Melitopol, muligens for å ta kontroll på kysten og åpne en landvertsforbindelse til Krim.

Tok kontroll over flyplassen

Russiske luftlandestyrker har tatt kontroll over flyplassen Hostomel nordvest for Kiev, men mistet tre helikopter av 34 i operasjonen. De russiske styrkene ble tatt under artilleribeskytning og ventes å forsøke å ta Kyiv.

De russiske styrkene er utsatt for kraftige motangrep av den ukrainske 4. hurtige reaksjonsbrigaden og nasjonalgarden. Tsjenobilkraftverket er også tatt av russiske styrker.

Kampene vil fortsette utover natten.

Powered by Labrador CMS