Analyse

LANDSMØTE: Norges statsminister Jonas Gahr Støre får blomster av partileder i Socialdemokraterna Magdalena Andersson etter at han har holdt tale under avslutningen av partiets landsmøte i Göteborg søndag.

Er Sverige litt gravid med et Nato-medlemskap?

Uro om Sveriges alliansefrihet på Socialdemokraternas landsmøte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Sveriges største parti valgte i helgen finansminister Magdalena Andersson (54) enstemmig til ny partileder etter statsminister Stefan Löfven (64). I løpet av kort tid kan hun også bli Sveriges første kvinnelige statsminister – 40 år etter Norge.

Andersson må favne både Vänsterpartiet til venstre for norske SV og Centerpartiet til høyre for Senterpartiet. Det blir ikke minst en krevende øvelse i den nesten naturstridige spagaten om statsbudsjettet for valgåret 2022.

Hvis statsministerkandidat Andersson lykkes, vil det overraske om forsvarsminister Peter Hultqvist ikke fortsetter.

Han har vært en av Löfvens sterkeste statsråder, og gikk ut med støtte til Andersson som partileder på et strategisk smart tidspunkt.

Hva er et «dypere» samarbeid med Nato?

Noen ganger er kun ett ord nok til å skape uklarhet. Det gjelder også i svensk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Under helgens landsmøte i Göteborg sto partiledelsen bak formuleringen «Samarbetet inom EU och med Nato ska fördjupas». Da er det ikke overraskende at et klart flertall stemte for.

Det er imidlertid verd å merke seg det store mindretallet som ville stryke formuleringen. Ikke minst fordi forsvarsminister Hultqvist la all sin tyngde, engasjement og prestisje i at det ikke på noen måte kan oppfattes som et steg mot at Sverige skal bli Nato-medlem.

Fra flere deler av landet, blant annet Skåne og Stockholm, ble det uttrykt stor uro. Mange mener at et «dypere» Nato-samarbeid ikke øker tryggheten for Sverige. Flere spørsmål fikk ikke svar, for eksempel om et «dypere samarbeid» omfatter informasjonsutveksling med Tyrkia.

Kritikerne mente at formuleringen ikke bidrar til klarhet om de praktiske og politiske konsekvensene.

– Vi har flere ganger under landsmøtet hørt at ord spiller en rolle. Våre handlinger spiller også en rolle. Det er gjennom hva vi gjør at vi også viser hva vi vil. Den suksessive fordypning som nå skjer sender signaler om noe annet enn det vi faktisk sier, når vi sier at vi ikke skal bli medlem av Nato, sa Vanja Andersson fra Malmø.

Hultqvist representer Dalarna. Derfra kommer også Jessica Wide. Hun takket først forsvarsministeren for at han var tydelig på at Sverige skal bevare sin alliansefrihet.

Hvis tvilen likevel skulle komme snikende, vil lokalpolitikeren fra Falun finne fram Hultqvists tale på Youtube for å forsikre seg om at han faktisk sa det han hadde sagt. Tross det, stemte hun likevel for å stryke formuleringen Hultqvist ønsket.

Fra talerstolen kom det frem at forsvarsministeren i gruppesamtale hadde overbevist flere om at et «dypere samarbeid» aldri kommer til å føre til et svensk medlemskap. Med sin overtalelseskunst skaffet Hultqvist en god del ja-stemmer.

Avstemningen endte med komfortable 256 ja mot 85 nei til et «dypere» Nato- samarbeid. Resultatet indikerer samtidig at hver fjerde delegat på landsmøtet tviler på sin egen forsvarsminister når han garanterer at Sverige ikke kommer til å bli et av Natos medlemsland.

Kan poeten forklare?

Snubletrådene er åpenbare i kobling av forsvarspolitikk og poesi. I diktet «Walking Naked» har den britiske forfatteren Kathleen Jones neppe tenkt på annet enn det man først assosierer med. Uten å vite det, kan Jones likevel illustrere Sveriges forhold til Nato.

«He will never once say

I want you»

Det gjør heller ikke generalsekretær Jens Stoltenberg når han blir spurt om han vil at Sverige skal bli Nato-medlem. Samtidig er han svært klar på at døren står åpen hvis Sverige vil inn.

I try to answer

I do not want you

do not want you

do not want

do not love

But I do.

Det er uansett påfallende mange tillitsvalgte som tenker slik om sitt eget og Andersson/Hultqvists parti: at partitoppene ikke vil klare å motstå Natos diskret fingre mot søta brors hudløse behov for «dypere» kontakt i forsvaret av landet.

Hvor gravid kan en politiker være?

De fire borgerlige partiene Modernaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerne sier alle ja til svensk Nato-medlemskap. For et knapt år siden fikk de med seg Sverigedemokraterna og skapte flertall i Riksdagen for en opsjon for medlemskap. Regjeringen løfter ikke en finger for å følge opp oppsjonsvedtaket.

I Gøteborg fikk Hultqvist bedre tid til å resonnere enn kritikerne. Før avstemningen var forsvarsministeren uvanlig engasjert. Han poengterte at de andre landene vet nøyaktig hvor Sverige står:

– Det blir ingen søknad om svensk medlemskap så lenge vi har en sosialdemokratisk regjering. Jeg kommer definitivt aldri, så lenge jeg er forsvarsminister, til å medvirke til en slik prosess. Det kan jeg garantere alle, sa Hultqvist.

Salen lo og klappet da han konkluderte med at «enten er man gravid eller så er man det ikke».

Men er vi egentlig vitne til en politisk-hormonell ubalanse? Nesten ett hundre landsmøtedelegater opplever en reell frykt for at partiledelsen går svanger med et Nato-medlemskap.

Rundt om i Sverige merker man seg politiske ledere i regjering og riksdag som endrer klare standpunkt. Moderaternas leder Ulf Kristersson skulle verken samtale, samarbeide eller kompromisse med Sverigedemokraterna. Nå vil han bli statsminister med støtte fra dem. Stefan Löfven sa klart at han ville lede Socialdemokraterna ved valget neste år. Nå blir det en annen.

Historisk er Sverige det landet hvor sosialdemokratene har stått aller sterkeste. Årets landsmøte viser at utfordringen er blitt mer omfattende enn å skaffe flere velgere og støtte fra andre partier for å beholde regjeringsmakten.

Debatten om Sveriges Nato-tilknytning viste at partiledelsen heller ikke kan ta tilliten fra egne tillitsvalgte som en selvfølge.

Powered by Labrador CMS