Meninger

Vi låner også tett opp under 10.000 unge voksne fra samfunnet hvert eneste år gjennom førstegangstjenesten. Det påligger Forsvaret et stort ansvar for hvordan disse har det i den tiden vi har dem hos oss, skriver Gunn Elisabeth Håbjørg.

– I dag er jeg ekstra stolt

Forsvaret er en organisasjon som tar mobbing og seksuelle trakassering på alvor, skriver Gunn Elisabeth Håbjørg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg er stolt av å jobbe i Forsvaret. Jeg er stolt av våre verdier – respekt, ansvar og mot. Og jeg er stolt av hvordan vi setter mobbing- og seksuell trakassering på agendaen.

I disse dager mottar alle ansatte og et utvalg av vernepliktige inne til førstegangstjeneste spørsmål om å svare på Forsvarets undersøkelse om mobbing- og seksuell trakassering – kalt MOST-undersøkelsen.

Vondt å lese

Dette er andre gang Forsvaret gjennomfører denne undersøkelsen. De fleste av oss som jobber i Forsvaret, og ganske mange utenfor også, husker første gang den ble gjennomført. Det gjorde vondt.

Ikke bare gjorde det vondt å lese resultatene. Alt for mange kvinner og menn har opplevd eller opplever noe de gjerne skulle vært foruten.

Les også: Arbeidet mot mobbing og seksuell trakassering overføres til FPVS

Ikke bare gjorde det vondt å lese resultatene. Alt for mange kvinner og menn har opplevd eller opplever noe de gjerne skulle vært foruten. All medieoppmerksomheten var også ganske smertelig.

Forsvaret ble fremstilt som en «versting».

— Vi skal være åpne

Men noen ganger må det gjøre litt vondt. Jeg vet ikke om Forsvaret er noen «versting» hva gjelder mobbing- og seksuell trakassering. Jeg vet ikke om det er mye verre i Forsvaret enn andre steder, men det har i og for seg heller ingen betydning.

Skal vi klare å få gjort noe med disse utfordringene, så må vi skaffe oss best mulig kunnskap om dem. Og vi må være åpne om hvordan det står til hos oss.

Gunn Elisabeth Håbjørg er sjef for Forsvarets personell- og vernepliktssenter.

Det er det vi gjør når vi gjennomfører MOST-undersøkelsen og forteller åpent og usminket om resultatene av den.

Les også: – En ukultur i Forsvaret

Det er jeg stolt av.

Verdier

I etterkant av at resultatene av forrige undersøkelse ble kjent, fikk jeg ofte spørsmål fra venner og kjente rundt problemstillingen mobbing- og seksuell trakassering. Det var åpenbart at mange hadde fått med seg mediesakene hvor Forsvaret ble omtalt i lite hyggelige ordelag.

Les også: – Forsvaret må innse at kultur også er et sikkerhetsspørsmål

Mitt svar var, og er fortsatt: «tenk å få jobbe i en organisasjon hvor vi setter verdiene våre så høyt at vi åpent forteller om de utfordringene vi har, uavhengig av hvordan vi da ser ut for omverdnen».

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

I det lange løp er jeg helt sikker på at det er bra å vise frem hvordan det står til hos oss. Jeg tror folk både i og utenfor Forsvaret forstår at vi er en organisasjon som er opptatt av å gjøre noe med disse utfordringene, ikke feie dem under teppet og håpe at det går over.

Vil vite mer

For Forsvaret har naturligvis et stort ansvar. Vi har 17.000 ansatte som jobber hos oss hver dag, både her hjemme i Norge og i utlandet. På kontoret, i skogen, i luften, både på og under vann. Vi er en mangslungen virksomhet.

Men ikke noe sted skal noen hos oss behøve å oppleve mobbing eller trakassering, av noe slag.

Det påligger Forsvaret et stort ansvar for hvordan disse har det i den tiden vi har dem hos oss.

Vi låner også tett opp under 10.000 unge voksne fra samfunnet hvert eneste år gjennom førstegangstjenesten. Mange av disse går rett fra videregående skole og russetid og til oss.

Det påligger Forsvaret et stort ansvar for hvordan disse har det i den tiden vi har dem hos oss.

Svært mange opplever den tiden som noe flott. For mange blir det et slags første møte med voksenlivet. Men dessverre blir noen utsatt for ting de ikke liker, som de synes det er vanskelig å si ifra om. Det ønsker vi å få vite mer om gjennom MOST-undersøkelsen, hvor alle kan svare anonymt.

Tar det på alvor

Det holder ikke bare å vite om problemet, vi må også evne å gjøre noe med det. Den er noe vi jobber med, hver dag. Noen synes sikkert det går for sakte.

Ett tilfelle av mobbing- og seksuell trakassering et ett for mye.

«Sjokkrapport fra Forsvaret», «Markant økning i seksualforbrytelser i Forsvaret», «Skrekkhistorie fra Forsvaret». Dette er noen av overskriftene som preget medienes dekning av den første MOST-undersøkelsen.

Det kunne vært fristende å la det bli med den ene.

Hvorfor skal vi legge hodet på blokka igjen?

Fordi Forsvaret tar mobbing- og seksuell trakassering på alvor. Det er jeg stolt av.

Powered by Labrador CMS