Nyheter

KJØRETØY: Det svenske forsvaret jobber med å hente tilbake tidligere donert materiell. Det viser seg å være vanskelig.

Försvarsmakten fortviler: 70 militære kjøretøy forsvunnet

En ideell organisasjon har hatt ansvar for beredskap. – Materiellet begynte å forsvinne, sier Jan Bohman i Försvarsmakten. 

Publisert

Den sørlige militærregionen i Sverige har siden 2023 forsøkt å hente tilbake militært materiell fra foreningen Försvarsutbildarna Ystad. 

Nå konstaterer de at en stor del av materiellet har forsvunnet, skriver Sydsvenskan. Av de større gjenstandene, er det snakk om 70 militære kjøretøy og 50 strømaggregater.

Foreningen har lenge vært Ystad kommunes samarbeidspartner for kriseberedskap.

– Materiellet som skulle være en del av samfunnssikkerheten, fantes plutselig ikke, sier Jan Bohman til Forsvarets forum.

Bohman er kommunikasjonssjef for den sørlige militærregionen i Försvarsmakten. 

Försvarsmakten angrer

På slutten av 1990-tallet gjorde det svenske forsvaret store nedskjæringer. Frivillige organisasjoner kunne da søke om å overta materiellet, mot at de skulle bistå samfunnet i kriser. 

Dersom de ikke hadde bruk for det, måtte materiellet returneres til Försvarsmakten eller destrueres, forklarer Bohman. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Försvarsutbildarna Ystad ble i oktober 2023 anklaget for å ha donert flere militære ambulanser til Ukraina. Det skjedde via et ekskludert medlem og uten klarsignal fra det svenske forsvaret

Hendelsen bidro til at Försvarsmakten bestemte seg for å kreve tilbake materiellet. Manglene svekker beredskapen til kommunen. 

Foreningen avviser imidlertid anklagene fra den sørlige militærregionen. 

Jan Bohman i den sørlige militærregionen sier til Sydsvenskan at også Försvarsmakten burde ta lærdom av forsvinningssaken.

Byttet navn

Försvarsutbildarna Ystad heter nå Beredskapscenter Fredriksberg. Styremedlem Björn Hårdstedt sier til Sydsvenskan at foreningen består av hardtarbeidende mennesker. De har ikke forsøkt å lure samfunnet, sier han. Han mener også at antall forsvunnet materiell er overdrevet.

– Det kan ikke ha vært 70 kjøretøy der. Det er fri fantasi, sier han til avisen.

Ifølge Hårdstedt måtte de levere inn nøklene til lageret i fjor. Dermed vet han heller ikke hvem som har passet på området. Det har tidligere vært et problem at lageret ikke har vært inngjerdet, ifølge avisen.

– Vi er klar over at materiell kan mangle, og vi har gode ideer om hvordan noen av forsvinningene kan ha skjedd. I noen tilfeller kan det ha blitt skrotet, i andre tilfeller kan det ha vært at de tidligere har forsvunnet. Men vi vil sette oss ned og snakke med dem om det, sier han.

Powered by Labrador CMS