Nyheter

BUKK: Maskoten til Gotlands regiment (P 18) ikledd den gamle svenske uniformen, også kalt M90.

Maskoten til Gotlands regiment får Nordic Combat Uniform

Svenskene har startet utrullingen av et nytt uniformssystem. Harald VI kommer også til å få en oppgradering.

Publisert Sist oppdatert

De nordiske landene, Norge, Sverige, Danmark og Finland har siden 2013 utviklet et felles uniformssysstem. Høsten 2024 starter utrullingen av uniformen, også kalt Nordic Combat Uniform (NCU), blant svenskene

Maskoten Harald VI kommer også til å få den nye uniformen. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det bekrefter Tomas Ängshammar, kommunikasjonssjef ved Gotlands regiment (P 18), overfor Forsvarets forum. 

– Når forsvaret får ny uniform, kommer Harald også til å få det. Det går jeg ut ifra. 

– Harald VI begynner å bli gammel. Vi får se hvilket siffer vi er på når uniformen kommer, legger Ängshammar til. 

Lang tradisjon

Den nåværende bukk-uniformen var det Harald V som fikk under en innvielsesseremoni i 2018. Det var samboeren til den daværende stabssjefen som sydde plagget, ifølge Ängshammar.

Gutebaggen, eller bukken, har vært et symbol for Gotland siden tidlig middelalder. I 1979 ble dyret også en del av regimentet. Dets oppdrag var da å representere Gotland under kongelige seremonier i Stockholm. Soldatene som tilhører regimentet på øyen, bærer også bukken på skulderen. 

SYKDOM: Harald V (på bildet) døde etter en tids sykdom i september 2019.

Da Harald V døde i 2019, var det den nåværende bukken som var tronfølger. Ifølge Ängshammar er Harald VI god med folk, i motsetning til enkelte av de tidligere bukkene. 

– Harald I, foruten sitt fordelaktige ytre, hadde en personlighet av det livligere slaget. Han rømte flere ganger. En gang løp han rundt i Kungsgatan i det sentrale Stockholm, sier Ängshammar.

Utenriksministrene fra de nordiske og de baltiske statene på Gotland med Harald VI.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) møtte Harald VI under et besøk på Gotland i april 2024.  Det var i forbindelse med et møte mellom de fem nordiske og de tre baltiske statene. Sverige leder samarbeidet, også kalt NB8, i 2024.

Powered by Labrador CMS