Nyheter
SCHÆFERENS NYE KLÆR: Forsvarets beste venn får ny bekledning.
Foto: Forsvarsmateriell.
Nye vester skal beskytte Forsvarets firbeinte
Forsvarets hunder er de første i verden til å ta i bruk de nye vestene, som kan fjernstyres og levere medisiner.
Forsvarets nye hundevester vil gjøre Forsvarets styrker i stand til å markere farlige områder tryggere og mer effektivt enn tidligere. Det skriver Forsvarsmateriell i en pressemelding.
Vestene har en helt ny teknologisk pakke med varmesøkende kamera, mikrofon, høyttaler og fjernstyrte sensorer. De har også en «drop»-funksjon som gjør at hundene kan slippe medisiner og annen last.
– Disse vestene er et eksempel på hvordan innovasjon og ny teknologi kan styrke Forsvarets operative evne. Nå kan kommunikasjonen med hundene skje på en helt annen måte enn tidligere, sier prosjektleder Anders Onsager i Forsvarsmateriell.
Anskaffelsen har en verdi på rundt 30 millioner kroner.
Produsert sammen med hundeskolen
Vesten gjør det mulig å gi hundene kommando på inntil én kilometers avstand. Dette skjer via mikrofonene i vestene. Vestenes kamera gjør at Forsvarets styrker bedre kan orientere seg i terrenget.
Det er Forsvarsmateriell og Forsvarets hundeskole som har utviklet hundevestene, sammen med amerikanske Aspetto, britiske Visual Engineering og Recon-K9.
Ifølge Carsten Baekken, seksjonssjef ved Forsvarets hundeskole, vil vestene gjøre minerydding tryggere.
– Når hundene har funnet en bombe eller fiendtlig personell, kan de droppe et markeringslys fra vesten som markeres som et GPS- koordinat på hundeførerens skjerm, forklarer han.
Skal gi bedre dyrevelferd
Også Forsvarets søk- og redningsarbeid kan nyte godt av det nye materiellet. Hundene kan søke og finne personer i rasområder og gi dem medbragte medisiner og annen last.
Hundene kan ha på seg hjelm, beskyttelsesbriller og hørselvern når de er på oppdrag med vesten på, sier Baekken.
– Vi kan ta et valg og kalle hundene tilbake tidligere enn før når vi ser farlige situasjoner i kameraene. Dermed unngår vi at hundene blir utsatt for mer skade enn nødvendig, sier seksjonssjef Baekken ved Forsvarets hundeskole.