Nyheter

X-37B: Romfartøyet X-37B er ubemannede og kan lande på autopilot.

Romforsvarets hemmelighetsfulle romfly skal endre bane

Det eksperimentelle romfartøyet X-37B skal teste en type manøver kalt luftbremsing.

Publisert

Romfartøyet X-37NB skal gjennomføre en serie manøvre for å endre bane rundt jorden. Det skal farkosten gjøre ved å sveipe innom atmosfæren, for å få luftmotstand.

Det skriver det amerikanske romforsvaret i en pressemelding på sine nettsider.

– Denne nye og effektive serien med manøvrer demonstrerer romstyrkens dedikasjon til å oppnå banebrytende innovasjon når den utfører nasjonale sikkerhetsoppdrag i verdensrommet, uttaler Frank Kendall, statssekretær i forsvarsdepartementet med ansvar for luftforsvaret, i pressemeldingen.

«Bruken av luftbremsing-manøveren – en serie passeringer som bruker luftmotstanden fra jordens atmosfære – gjør det mulig for romfartøyet å endre bane, med minimalt bruk av drivstoff. Når bremsemanøveren er fullført, vil X-37B gjenoppta test- og eksperimenteringsmålene til de er oppnådd. Deretter vil kjøretøyet gå ut av bane og utføre en sikker retur, slik det har gjort under sine seks tidligere oppdrag», skriver romforsvaret.

X-37 ble utviklet av Boeing for NASA, den amerikanske formfartsorganisasjonen, i samarbeid med det amerikanske flyvåpenet. I 2004 tok forsvarsdepartementets forskningsavdeling DARPA over prosjektet.

Nå ledes det av US Space Force, det amerikanske romforsvaret.

Foreløpig er to forskjellige X-37 laget, X-37A og X-37B. Romflyet er basert på romfergen, men er mindre i størrelse. Det ubemannede fartøyet kan lande på rullebaner, som et fly, og kan i likhet med romfergen gjenbrukes flere ganger.

Powered by Labrador CMS