Morgendrillen

Generalmajor Tonje Skinnarland er sjef for Luftforsvaret.
Generalmajor Tonje Skinnarland er sjef for Luftforsvaret.

– Det var et kultursjokk

Sjef Luftforsvaret fikk kallenavnet «Skinnhead» av amerikanske jagerflypiloter.

Publisert Sist oppdatert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Tonje Skinnarland

Alder: 53

Yrke: Sjef for Luftforsvaret

Sted: Rygge

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

Spretter normalt ganske raskt ut av sengen når klokka ringer. Tidspunktet varierer med første post på dagens kalender. Det gjør vondt når avreise hjemmefra krever alarmtid kl 04 eller 05, men det er heldigvis sjelden.

Hva er det første du gjør?

Skummer nyheter på do, før jeg går i dusjen.

Når starter arbeidet?

I korona-tiden har jeg lagt meg til en vane med roligere morgener for å få ungdommen ut av sengen til skole. Det gir både meg og støtteapparatet mer ro på morgenen, før dagens første møte.

Pensko eller feltstøvler?

Feltstøvler og arbeidsuniform er absolutt best komfort, men må innrømme at jeg savner pensko etter over et år med sosial tørke. Gleder meg nesten til å kjenne på ømme tær etter en dag i høye hæler til finstasen igjen.

Pumpe jern eller løpe maraton?

Jeg trener jevnt, trutt og variert, men ingen av øktene innbærer å løpe veldig langt eller løfte mye jern. Jeg har feks avtale med meg selv om at favorittserien bare kan ses på ellipsemaskinen jeg har hjemme.

Beste triks for velferd på øvelse

De fleste øvelsene i min karriere har vært i operasjonsrom. Følelsen av å løse oppdrag i TEAM - Together Everybody Achieves More – er den beste form for velferd. Kaffe, godteri og godt humør smører alltid team-følelsen.

Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

Som ung nyutdannet fenrik var jeg liaisonoffiser for en amerikansk jagerflyskvadron på Andøya. Nesten alle tygget tobakk og bar på tomme brusflasker som de spyttet konstant oppi. De hadde vanskelig for å uttale navnet mitt og ga meg raskt callsign «Skinnhead». Det var et kultursjokk, men en veldig lærerik erfaring.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

Hvis det var mulig å dra bakover i tid, ville jeg dele et måltid med min avdøde farfar og morfar. Farfar var sivil støtte til tungtvannssabotørene og morfar var krigsseiler, men begge gikk dessverre bort før jeg var historiebevisst nok til å spørre om de kunne dele sine personlige erfaringer med meg.

Smartklokke– yay or nay?

Nay, håpløst å kombinere med jobb som kontinuerlig bringer meg inn i graderte rom. Jeg har smartklokke, men bruker den kun når jeg trener og svært lite avansert. Det viktigste er å få logget en grønn treningsstrek i Garmin-Connect kalenderen.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

Både Luftforsvaret og Forsvaret utfordres av for lite personell og kompetanse. Vi har svært dyktige og dedikerte spesialister, offiserer og sivile, som gjør en fantastisk innsats, men vi er for få. Ambisjonsnivå og oppdragsportefølje medfører høy belastning for personellet vårt, og vi får ikke årsverk-rammer som tillater nødvendig oppbygging.

Vi rekrutterer svært godt til utdanning og spesialistyrket, men vi sliter med å beholde personell lenge nok. Jeg mener vi trenger et mer målrettet arbeid med tiltak for å beholde og utvikle kompetansen vi trenger, herunder et mer fleksibelt personellforvaltningssystem.

Powered by Labrador CMS