Nyheter

NEKTET Å STILLE: Muammar Gaddafis sønn Seif al-Islam ble nektet å stille som presidentkandidat i Libya, og væpnede menn blokkerer domstolen som skulle behandle anken hans.

FN bekymret over valgkaos i Libya

Væpnede menn blokkerer domstolen der Muammar Gaddafis sønn Seif al-Islam skulle anke utestengelsen fra det forestående valget i Libya.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Valgkommisjonen i Libya besluttet i forrige uke at Seif al-Islam ikke fikk stille som kandidat i presidentvalget 24. desember, med henvisning til at han tidligere er straffedømt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fristen for å anke beslutningen var 48 timer, men væpnede menn har okkupert domstolen i Sebha som skulle behandle anken.

Les også: Den arabiske våren har visnet, men er ikke helt død

Mennene knyttes til opprørsgeneralen Khalifa Haftar, som selv står på lista over presidentkandidater.

Libyas regjering har protestert mot okkupasjonen av domstolen og kaller det en trussel mot rettsvesenets uavhengighet.

Kan blusse opp

– Ved å true dommere på livet og forsøke å påvirke arbeidet deres, risikerer vi at borgerkrigen blusser opp igjen, heter det i en kunngjøring.

FNs delegasjon i Libya (Unsmil) følger også utviklingen med stor bekymring og kaller okkupasjonen av domstolen i Sebha et åpenbart forsøk på å påvirke valgprosessen.

BLOKKERER: Opprørsgeneralen Khalifa Haftar (bildet) vil bli president i Libya. Væpnede menn med tilknytning til Haftar blokkerer domstolen som skulle behandle anken til dem valgkommisjonen har nektet å stille, blant dem Muammar Gaddafis sønn Seif al-Islam.

– Unsmil er skremt over et økende antall rapporter om trusler mot kandidater, samt mot dommere og ansatte ved domstoler, særlig mot dem som håndterer klager knyttet til valget, heter det i en uttalelse.

Nær medarbeider

25 av de 98 som registrerte seg som presidentkandidater i Libya, ble av ulike årsaker nektet å stille av landets valgkommisjon.

Les også: Jagland stemte SV etter Libya-bombingen

Seif al-Islam, som er utdannet ved London School of Economics, var Muammar Gaddafis nærmeste medarbeider og ble av mange sett på som den libyske diktatorens trolige arvtaker.

Gaddafi ble drept av opprørere etter at Norge og andre Nato-land bombet dem til makten i 2011, og Seif al-islam ble tatt til fange og dømt til døden.

Etterlyst av ICC

49-åringen er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for forbrytelser mot menneskeheten, men i 2017 ble han løslatt av militsen som holdt ham fengslet.

Selv mener Seif al-Islam å være en samlende figur og har bare forakt til overs for dem som overtok etter farens fall.

Les mer: Ti år siden Natos bombing av Libya

– De voldtok landet, som er på knærne. Det fins ikke penger, det fins ikke sikkerhet. Det er ikke noe liv her, sa han i et intervju med New York Times i juli.

Powered by Labrador CMS