Nyheter
FN bekymret over valgkaos i Libya
Væpnede menn blokkerer domstolen der Muammar Gaddafis sønn Seif al-Islam skulle anke utestengelsen fra det forestående valget i Libya.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Valgkommisjonen i Libya besluttet i forrige uke at Seif al-Islam ikke fikk stille som kandidat i presidentvalget 24. desember, med henvisning til at han tidligere er straffedømt.
Fristen for å anke beslutningen var 48 timer, men væpnede menn har okkupert domstolen i Sebha som skulle behandle anken.
Les også: Den arabiske våren har visnet, men er ikke helt død
Mennene knyttes til opprørsgeneralen Khalifa Haftar, som selv står på lista over presidentkandidater.
Libyas regjering har protestert mot okkupasjonen av domstolen og kaller det en trussel mot rettsvesenets uavhengighet.
Kan blusse opp
– Ved å true dommere på livet og forsøke å påvirke arbeidet deres, risikerer vi at borgerkrigen blusser opp igjen, heter det i en kunngjøring.
FNs delegasjon i Libya (Unsmil) følger også utviklingen med stor bekymring og kaller okkupasjonen av domstolen i Sebha et åpenbart forsøk på å påvirke valgprosessen.
– Unsmil er skremt over et økende antall rapporter om trusler mot kandidater, samt mot dommere og ansatte ved domstoler, særlig mot dem som håndterer klager knyttet til valget, heter det i en uttalelse.
Nær medarbeider
25 av de 98 som registrerte seg som presidentkandidater i Libya, ble av ulike årsaker nektet å stille av landets valgkommisjon.
Les også: Jagland stemte SV etter Libya-bombingen
Seif al-Islam, som er utdannet ved London School of Economics, var Muammar Gaddafis nærmeste medarbeider og ble av mange sett på som den libyske diktatorens trolige arvtaker.
Gaddafi ble drept av opprørere etter at Norge og andre Nato-land bombet dem til makten i 2011, og Seif al-islam ble tatt til fange og dømt til døden.
Etterlyst av ICC
49-åringen er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for forbrytelser mot menneskeheten, men i 2017 ble han løslatt av militsen som holdt ham fengslet.
Selv mener Seif al-Islam å være en samlende figur og har bare forakt til overs for dem som overtok etter farens fall.
Les mer: Ti år siden Natos bombing av Libya
– De voldtok landet, som er på knærne. Det fins ikke penger, det fins ikke sikkerhet. Det er ikke noe liv her, sa han i et intervju med New York Times i juli.