Nyheter

KAMP: Oberst Bree Fram i U.S. Space Force kjemper for skeives rettigheter i forsvaret.

LHBT-veteraner får oppreisning: – Aldri for sent å gjøre det rette

Soldatene ble sparket på grunn av legningen sin. Mange mistet også tilgang til veteran-ytelser.

Publisert Sist oppdatert

Amerikanske LHBT-veteraner får nå oppreisningen ett år etter forsvarsdepartementet åpnet for at personer som ble sparket under «ikke spør, ikke fortell»-forskriften, kunne søke om veteran-ytelser. 

I 2023 startet departementet en gjennomgang av 851 journaler. De tilhørte tjenestepersoner som hadde blitt kastet ut av militæret på grunn av legningen sin, men som ikke hadde søkt om oppreisning.

Forskriften, på engelsk «Don't ask, don't tell», ble signert i 1993 av daværende president Bill Clinton. Den tillot homofile menn og kvinner å tjenestegjøre, så lenge de ikke fortalte andre om legningen sin.

– Vi vil fortsette å hedre alle våre soldaters tjeneste og oppofrelser. Det inkluderer de modige amerikanerne som rakte opp hånden for å tjene, men som ble avvist på grunn av den de elsker. 

Det sa den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin i en uttalelse tirsdag forrige uke.

Lang kamp

OFFISER: Oberst Bree Fram i U.S. Space Force .

Oberst Bree Fram i U.S. Space Force var en av dem som satt kaffen i halsen da tidligere president Donald Trump i 2016 forbød transpersoner fra å tjenestegjøre. Hun er glad for at forsvarsdepartementet nå anerkjenner LHBT-veteranene. 

– Det er aldri for sent å gjøre det rette. For de som er berørt, betyr det mye å få fikset ryktet sitt og få de fordelene de fortjener, skriver hun i en e-post til Forsvarets forum. 

Hun legger til at anerkjennelsen også er viktig for morgendagens rekrutter. 

– Jeg er glad for at forsvarsdepartementet har tatt grep for å karakterisere tjenesten til tjenestepersonene på riktig måte, skriver Bree. 

Fikk ikke veteran-ytelser

Soldater som valgte å være åpent homofil mellom 1994 og 2011, ble kastet ut. I løpet av de 17 årene forskriften var gjeldene, mistet rundt 13.500 tjenestepersoner jobben. 

De fleste fikk en såkalt «hederlig dimisjon». Det gjorde at de fikk tilgang til veteran-ytelser. Det gjaldt imidlertid ikke alle. Rundt 2000 veteraner fikk aldri denne anerkjennelsen, skriver Stars and stripes

Disse fikk dermed ikke tilgang til blant annet helsetjenester, uføreerstatning og boliglån.  Siden 2012 har de imidlertid kunnet søke om å endre dimisjonspapirene. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge forsvarsdepartementet har 96 prosent av tjenestepersonene i de undersøkte sakene, fått oppreisningen de har krav på. 

Gjelder ikke alle

Omtrent en tredjedel av de totalt 13.500 har ikke fått oppreisning fordi de ikke tjenestegjorde lenge nok til å kvalifisere seg til dette, skriver The New York Times. National Veterans Legal Services Program mener at også denne gruppen burde undersøkes. 

HJEMKOMST: En sersjant med partneren sin etter å ha returnert fra Afghanistan, 22. februar 2012. Det er blant de første bildene som viser en homofil aktiv tjenestemann som kysser partneren sin under en hjemkost.

Renee Burbank i veteranorganisasjonen sier til avisen at forsvarsdepartementets gjennomgang kun gjaldt en begrenset tidsperiode og en smal kategori av saker. 

– Den gjenspeiler ikke de som ble dimittert av diskriminerende årsaker, men som ikke fikk det dokumentert i dimitteringspapirene sine, sier Burbank.

    Forbud i Storbritannia

    Også i Storbritannia jobber myndighetene med å kompensere LHBT-veteraner for tidligere diskriminering.

    I januar 2025 lanseres en ordning på 50 millioner pund ment for ofre for det såkalte homoforbudet, skriver BBC. En rapport fra 2023 avdekket flere tiår med mobbing, overgrep og trakassering mot LHBT-tjenestepersoner.

    Homofili ble avkriminalisert i Storbritannia i 1967. I forsvaret var det imidlertid et forbud frem til 2000. 

Powered by Labrador CMS