Nyheter:
Forsvarssjef Admiral Haakon Bruun-Hanssen inspiserer rekruttene på siste dag av rekruttskolen på KNM Harald Haarfagre.
Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret
Regjeringen vil ha 2.500 flere ansatte og 3.700 flere vernepliktige
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen ønsket seg langt flere.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Selv i det «billigste» fagmilitære rådet, må Forsvaret styrkes med 4000 nye ansatte og 3500 ekstra vernepliktige. Forsvaret er for tynt bemannet, sa forsvarssjefen under fremleggelsen av det fagmilitæret rådet i oktober 2019.
Forsvarssjefen ville likevel aller helst ha 8500 flere ansatte og 6800 flere vernepliktige. Han ville også øke Heimevernets kapasitet med 2000 personer. Dette var alternativ A. I dag ble det imidlertid klart at forvsarssjefen ikke får drømmeforsvaret han ønsket seg. Dette ville krevd 25 milliarder kroner innen 2028.
Langt færre en ønsket
Ifølge Langtidsplanen for 2021-2024, får han heller ikke det han ønsket seg som et minimum på personellsiden.
Regjeringen ser for seg å trappe opp bemanningen i Forsvaret de neste åtte årene. Antallet årsverk skal økes med 500 innen 2024 og med ytterligere 2.000 innen 2028. Også antallet vernepliktige skal økes, med 700 fram til 2024 og ytterligere 3.000 fram til 2028.
Har du tips eller innspill til denne saken, send oss en e-post på tips@fofo.no. Ønsker du å bidra i debatten, send ditt innlegg til debatt@fofo.no.
I inneværende langtidsplan var regjeringen klare på at den ville øke bemanning i den operative delen av strukturen og redusere stab- og støttefunksjoner. Regjeringen skrev at det ville bli en utfordring i kommende fireårsperiode å skape en personell- og kompetansestruktur som understøtter den operative strukturen.
– Økning i bemanning og aktivitetsnivå gjennomføres på tross av nettoreduksjon i antall ansatte i sektoren, fordi ressurser flyttes fra forvaltning og basedrift til operativ aktivitet.
I forsvarssjefens fagmilitære råd i oktober, skrev han at Forsvaret i dag bruker styrkene mer enn forutsatt i gjeldende langtidsplan.
– Økt aktivitet i kombinasjon med effektivisering og nedbemanning gjennom de siste 20 årene har fått konsekvenser. For mange enkeltindivider og avdelinger har belastningen over tid vært svært høy, står det i rådet.
Vil du lese enda mer om fagmilitært råd og Langtidsplanen? Ta en titt under:
fmr2019
langtidsplanen
sjø